Vitamina B12 și unghiile

Unghiile noastre ne pot arăta dacă o persoană are probleme de sănătate, aceasta dacă știți la ce anume să vă uitați. Astfel puteți vedea deficitul de vitamina B12 pe unghie.

In urma cu 400 de ani i.h.r. Hipocrates, tatăl medicinei clinice, a spus că unghiile dezvăluie sănătatea și starea interioară. Hipocrates a fost primul care a identificat clubbing-ul (cazul în care unghia se înclină la vârf, semn de boli pulmonare și de inimă).

Chiar mai frecvente decât bolile pulmonare și cardiace sunt problemele legate de sistemele noastre nervoase și circulatorii, ambele sisteme uriașe în organismul nostru. Dar, ca multe lucruri, semnele inițiale ale problemelor pot fi mici și ușor de ignorat. De exemplu, ai avut vreodată o problemă cu pierderea echilibrului? Aceasta poate coincide cu o scădere a nivelului vitaminei B12.

Lunulele slabe (lunula = zona albă la baza unghiei) coincid cu probleme de sănătate care implică echilibrul, amorțeala, depresie, declinul memoriei sau cu alte cuvinte, simptome ale nivelului  vitaminei  B12 scăzută.

Unghiile tale te pot ține la curent cu sănătatea ta și cu lipsa iminentă a acesteia: durează aproximativ între 4 și 6 luni până când o unghie poate crește complet din nou. Rata de creștere de la cuticulă (membrana externă care acoperă suprafața unghiei la bază), la vârf este de aproximativ 8 cm pe lună. Prin urmare, unghiile vă oferă în mod constant o imagine actualizată a sănătății nervoase și a sângelui.

Nivelul bun al vitaminei B12 produce lunule albe la baza fiecărei unghii.

Daca lunulele au dispărut, este posibil să observați multe dintre următoarele :

Semne de deficit al vitaminei B12 și malabsorbție :

 • Mâncărimi ale mâinilor și picioarelor
 • Amorțeală
 • Probleme de memorie
 • Stări de epuizare
 • Depresie
 • Sensibilitate la zgomot
 • Pete maro pe piele
 • Sângerarea gingiilor
 • Dureri musculare, ale oaselor de la picioare
 • Senzația de «arsură» posibil la nivelul coapselor
 • Probleme de echilibru și de mers
 • Sângerări menstruale severe sau sângerări ale nasului
 • Diaree

Iată o listă completă a simptomelor legate de nivelul scăzut al vitaminei B12. Dacă nu faceți nimic în acest sens vor urma alte simptome.

Deficitul de vitamina B12 poate afecta sângele și nervii, o tulburare a funcțiilor stomacului cauzează malabsorbție a vitaminei B12. Dacă vitamina B12 nu se poate absorbi, celulele roșii din sânge sunt afectate de nivelul scăzut al acestei vitamine și devin mari în loc să se dividă. Când celulele roșii din sânge nu se mai potrivesc în vasele mici de sânge, începi să experimentezi amorțeala.

Când organismul tău primește ciancobalamina (vitamina B12), acesta produce metilcobalamina, necesarul zilnic la adulți este între 3-4 micrograme pe zi (valorile sunt crescute în timpul sarcinii și alăptării).

Surse de vitamina B12: carne de vită, pui, porc (mai ales în ficat), lapte, produse lactate, ouă.

 De asemenea în fructele de mare (crabi, stridii, scoici), somon și ton.

Vitamina B12 este sigură, deoarece corpul dumneavoastră excretă ceea ce nu folosește, deci nu trebuie să vă faceți griji că vă poate face rău.  Denumirea de cobalamina, derivă din cobalt, elementul esențiala care îl conține, B12 este singura vitamină care conține un metal.

Daca aveți nevoie de B12 și utilizați metilcobalamina, sănătatea dumneavoastră se va îmbunătății în termen de două luni.

B12 – pastile de metilcobalamina funcționează chiar dacă aveți o boala de malabsorbtie B12, care este din ce în ce mai frecventă la persoanele care sunt supuse stresului și/sau iau anticoncepționale sau alte medicamente. Petele albe pot apărea brusc pe unghii. Ele apar adesea în legătură cu stresul extrem.

Așadar, unghiile ne pot arăta multe despre starea sănătății noastre. În cazul unui organism sănătos, unghiile sunt plate, netede, de culoare roz și nuanță mată, orice modificare a culorii unghiei indică faptul că în ultima lună, ceva nu a mers bine în organism, schimbarea formei și  structurii unghiilor ne spune despre afecțiuni cronice grave ascunse, care decurg lent.

Prin urmare,  dacă observați vreo modificare a acestei structuri albe a unghiei (lunula), încercați să vedeți care este cauza.

Cu bine.

Lasă un răspuns