Videocapsula endoscopică

Videocapsula endoscopică (capsula endoscopică) este una dintre performanțele actuale ale medicinei care explorează tubul digestiv extrem de ușor, fără durere, folosind o camera video, o sursă de lumină, o antenă care transmite datele și o baterie, toate într-o capsulă care se înghite și care reușește să ne transmită informații prețioase despre starea aparatului digestiv. Asadar  colonoscopia poate fi înlocuită în unele cazuri de capsula endoscopică.
videocapsula-large1Avantajele acestei metode sunt: vizualizează interiorul tractului digestiv în mod fiziologic, fără niciun fel de durere sau disconfort pentru pacient, fără a necesita intervenţia propriu-zisă a medicului pe parcursul străbaterii tubului digestiv, respectând intimitatea pacientului şi fără posibilitatea de contaminare.Nu are riscul de iradiere si este acceptată fără probleme şi de pacienţii mai „pudici” pentru care o investigaţie precum colonoscopia clasică este de neconceput. Endoscopia cu videocapsulă permite doctorilor să vizualizeze şi interiorul intestinului subţire, zonă care este mai greu accesibilă cu procedurile endoscopice traditionale. Uşurinţa tehnicii este un alt avantaj important atât pentru capsula de intestin subţre, cât şi pentru cea de colon, comparativ cu metodele endoscopice obişnuite (colonoscopia, enteroscopia). Se pot depista boli precum hemoragiile digestive de cauză neprecizată, boala Crohn, boala celiacă refractară și unele forme de polipoză intestinală, permițând vizualizarea directă a mucoasei tubului digestiv. videocapsula se folosește pentru diagnosticarea cancerului de colon, dar și polipilor, diverticulilor și afecțiunilor inflamatorii intestinale.
Contraindicaţii ale investigaţiei cu videocapsulă : nu poate fi administrată pacienţilor cu diferite tulburări de deglutiţie, fiind contraindicată copiilor mici, este contraidicată la persoanele care au stenoze (îngustări) ale intestinului sau fistule ,imposibilitatea de a se preleva biopsii.
Capsula va fi eliminată pe parcursul celor 8-10 ore de înregistrare (în cazul capsule de intestin gros) sau în cel tarziu câteva zile (de regula 12-48 ore) în cazul capsulei de intestine subţire sau esofag. În cazuri rare, capsula poate să fie reţinută pe traiectul tubului digestiv. Procentul de retenţie a capsulei în intestin mai mult de 2 săptămâni este relativ mic, în jur de 1%. Riscul este mai mare la pacienţii cunoscuţi cu boala Crohn, la care pot exista stenoze, adică îngustări ale intestinului subţire.
Investigatia cu videocapsula endoscopica se indica pacientului de catre medicul gastroenterolog.

Lasă un răspuns