Uleiurile esențiale – de ce să le folosim ?

Nu este nici o surpriză pentru cei care cunosc că uleiurile esențiale oferă remedii și beneficii pentru uz cosmetic ori dietetic dar și pentru utilizarea religioasă și spirituală. De fiecare dată când țineți în mână o sticluță de uleiuri esențiale, țineți esența pură a naturii. Uleiurile esențiale sunt lichide volatile, aromatice și sunt extrase din arbuști, flori, copaci, rădăcini, tufe și semințe.

uleiuri-esentialeUleiurile esențiale, spus în alte cuvinte sunt esența plantelor. Fiecare plantă care conține ulei esențial este o componentă a propriului sistem imunitar, pe care îl folosește pentru protecție și vindecare. Uleiurile esențiale sunt substanțe foarte complexe, conținând sute și chiar mii de elemente chimice diferite. Prin faptul că sunt distilate, uleiurile esențiale sunt extrem de concentrate și mult mai potente decât ierburile uscate. Uleiurile esențiale au fost reintroduse în medicina modernă la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20, când au fost folosite de doctorii din armată pentru proprietățile lor antibacteriene și vindecătoare.

În cosmetica de mai bine de 20 de ani se folosesc uleiuri naturale, chiar în detrimentul cremelor preparate minuțios în laboratoare. Mi-a plăcut mereu să știu ce pun pe pielea mea. Am insistat pe compoziția a ceea ce pun pe piele sau mănânc și de aceea îmi și place conceptul –  „Ce nu poți mânca, nu aplica pe piele”. Este foarte important să se alterneze de la lună la lună, rezultatul va fi spectaculos credeți-mă.  Toate uleiurile pot fi folosite atât pentru protecția solară cât și pentru întreținere. Marea majoritate se absorb foarte ușor în piele și sunt recomandate pentru toate tipurile de ten. Sunt ideale pentru bebeluși și pentru femeile însărcinate, prevenind vergeturile și petele de hiperpigmentare.

Multe dintre uleiuri au beneficii comune însă ar trebui să afle toată lumea de ce sunt adevărate bijuterii la casa omului.

Ca și reguli generale amintim:

 • Uleiurile se aplică după duș când pielea nu este complet zvântată și când porii sunt deschiși, pe o piele curată și umedă care absoarbe mai ușor grăsimea, uleiul acționează profund și se revăd efectele mai repede, dacă se respectă o rutină zilnică.
 • Nu aplicați uleiurile pe pielea complet uscată și nu folosiți cantități mari pentru că uleiurile sunt grase.
 • Uleiurile se păstrează la rece (în frigider de preferință), lăsați în baie doar în cantități mici, pentru o săptămână, nu mai mult.
 • Vă sfătuiesc să nu folosiți uleiuri cu 7-9 lei din comerț, deoarece sunt sintetice și toxice pentru corp, ci folosiți doar uleiuri eterice presate la rece din plante reale.
 • Este preferabil să fie utilizate în diverse combinații, întrucât din sinergia lor rezultă beneficii imense pentru piele și scalp.

Vă voi aminti câteva dintre cele mai importante uleiuri naturale și proprietățile lor:

 • Uleiul de cătină – pentru piele, foarte bun pentru regenerarea ei, puternic antioxidant, are efect de protecție împotriva radiaților solare.
 • Uleiul de argan – în special pentru piele și păr, efectele importante se văd pe termen lung . Ajutor de nădejde împotriva uscării,  îmbătrânirii fiziologice a pielii (este un bun produs antirid), prin menținerea filmului hidrolipidic de la suprafața pielii și prin aportul nutritiv la nivelul celulelor, pentru a revitaliza și stimula hrănirea și oxigenarea celulară, neutralizează radicalii liberi și protejează țesutul conjunctiv, netezește părul, ameliorează efectele acneei sau a varicelei.
 • Ulei din sâmburi de struguri –  puternic antioxidant, este recomandat pentru îngrijirea pielii din jurul ochilor, acea zonă fiind mai sensibilă, preferabil a se folosi combinat și în cantități mici pentru că în cantități mari poate determina iritații.
 • Ulei de nucă – acțiune foarte bună pentru scalp, se recomandă în cazul căderii părului pentru stimularea circulației și regenerare (ex: masajul scalpului cu câteva picături) – atenție persoanelor care au alergie la nuci/alune.
 • Ulei de sunătoare – calmarea mâncărimilor și usturimilor pielii
 • Uleiul de migdale – este o sursă importantă de vitamina E. Migdalele mai conțin și alte minerale esențiale, cum ar fi magneziu și calciu, vitamina D și au un nivel ridicat de grăsimi.Beneficiile uleiului de migdale pentru piele: catifelează și păstrează strălucirea pielii, hidratează pielea în profunzime, calmează iritațiile și inflamațiile de la nivelul pielii, întârzie procesul de îmbătrânire, ameliorează cearcănele, calmează pielea uscată și mâncărimile pielii.
 • Uleiul de cocos – este un produs de înfrumusețare datorită proprietăților saleantibacteriene și antifungice. În plus este un produs hidratant şi foarte grijuliu cu epiderma noastră. Hidratează şi catifelează pielea, înlătură senzația de piele uscată, este un bun exfoliant, blând cu rănile sau bătăturile (vindecă vânătăile), calmează iritațiile (uleiul de cocos este indicat de folosit după epilare întrucât are rol antibacterian şi pe deasupra datorită aportului mare de acizi graşi calmează iritaţiile minore), încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii, tonifică şi infrumusețează pielea, ii conferă o strălucire cum puţine produse fac aceste lucru.
 • Uleiul de ricin – foarte bun pentru păr (inclusiv pentru gene) – hidratează, redă luciul, tratează și probleme ale scalpului. De obicei este folosit ca mască înaintea spălării părului. este foarte dens și necesită răbdare, cât și un șampon bun ca și completare.
 • Uleiul de măsline –pentru  piele (tratament de hidratare  a mâinilor uscate, de eliminare a impurităților tenului) și pentru păr (mască). Este mai puțin dens decât uleiul de ricin și poate fi gestionat mai ușor decat acesta.
 • Uleiul de avocado este renumit pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire a pielii. Are un conţinut ridicat de potasiu şi antioxidanţi, dar şi de acid linoic, ingredient care ajută la reglarea glandelor sebacee. Este o sursă bogată de vitamina A şi D. Se absoarbe foarte uşor în piele şi hidratează în profunzime, ceea ce îl face perfect pentru piele. Are proprietăţi emoliente şi regenerante, de aceea calmează senzaţia de mâncărime sau uscăciune, pentru pielea deshidratată.
 • Uleiul esențial de tămâie, cele mai importante din întrebuințările acestui ulei sunt numeroasele proprietăți cu rol de vindecare sau prevenire a diferitelor afecțiuni. Cele mai importante dintre ele sunt: cicatrizante, regenerante, revitalizante, antiinflamatoare, antidepresive, de stimulare a sistemului imunitar.
 • Uleiul esențial de lavandă face minuni în ceea ce privește pielea. Două dintre beneficiile majore ale acestei plante sunt date deproprietățile sale antifungice și antiseptice, care grăbesc procesul de vindecare și reduce formarea cicatricilor. Are efecte asupra regenerării pielii afectate de alergii și infecții, atenuează cicatricile în urma lezării pielii, calmează pielea în caz de prurit, inflamații, urticarie, după epilare și bărbierit și regenerează pielea după arsuri ușoare, arsuri solare.

Asta explică faptul de ce tot mai multă lume folosește uleiurile esențiale, atât pentru uz cosmetic cât și terapeutic. Vom reveni cu alte completări și lămuriri mai amănunțit pentru fiecare tip de ulei.

Cu bine.

 

 

Lasă un răspuns