Studiu: Obezitatea infantilă legată direct de pubertatea precoce la fete

BodyScans250vs120

În ultimul deceniu, oamenii de ştiinţă s-au confruntat cu o creştere a ratei pubertăţii precoce la fete, motivul rămânând însă necunoscut. Noi cercetări dezvăluie faptul că obezitatea infantilă ar putea fi, cel puţin parţial, de vină pentru pubertatea precoce, mai ales la fete. De exemplu, în SUA obezitatea infantilă afectează în acest moment 17% dintre copii şi adolescenţi.

Cercetătorii au descoperit că între 2004 şi 2011 fetelor li s-au dezvoltat sânii în jurul vârstei de 9 ani, în timp ce fetelor supraponderale li s-au dezvoltat sânii în jurul vârstei de 8 ani.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că inactivitatea, lipsa fructelor şi legumelor din alimentaţie, precum şi produsele chimice din alimente pot fi, de asemenea, incriminate pentru acest fenomen.

Impactul pubertăţii precoce la fete

Fetele care ajung la maturitate (fizică) mai devreme îşi încep viaţa sexuală la o vârstă la care nu sunt dezvoltate complet din punct de vedere emoţional. Acest lucru este îngrijorător, deoarece, după cum se poate observa şi în ţara noastră, rata avorturilor este în creştere. Din păcate tinerele românce preferă avortul în locul altor metode de contracepţie.

Pubertatea precoce este, de asemenea, legată de riscurile de sănătate la fete, deoarece expunerea la estrogen pe o perioadă mai îndelungată poate creşte riscul de cancer de sân. Totodată obezitatea infantilă poate creşte riscul apariţiei hipertensiunii arteriale, bolilor de inimă şi a diabetului.

Ce pot face părinţii pentru a combate pubertatea precoce a copiilor? În primul rând reevaluarea dietei. Evitarea consumului de alimente ce conţin substanţe chimice (nitraţi, nitriţi, coloranţi, conservanţi, potenţiatori de arome, zaharuri, grăsimi, sodiu şamd). Introducerea în dietă a fructelor, legumelor şi cărnii slabe (peşte, pui, curcan, iepure etc.). O atenţie sporită trebuie să-i acordaţi meselor regulate. Săritul peste mese duce în timp la obezitate.

Alegeţi alimente bio/organice ori de câte ori este posibil, deoarece în acest fel evitaţi hormonii de creştere adăugaţi în alimentele convenţionale şi în produsele lactate.

Al doilea mod prin care vă puteţi feri copilul de obezitate este sportul. 1 oră de sport pe zi îl va face pe copil să ardă caloriile acumulate din alimente, îl va dezvolta armonios din punct de vedere psihic şi fizic.

Puteţi să-l înscrieţi într-un club sportiv, cum ar fi cele ce practică: înot, tenis, handbal, fotbal, ciclism etc. Dacă nu este cazul nu-l scutiţi de orele de sport de la şcoală. Scutirea nejustificată îi va face mai mult rău decât bine.

Copiii care fac sport regulat, după cum afirmă studii recente, au rezultate mult mai bune la învăţătură în comparaţie cu cei care nu fac sport.

Aşadar, aveţi toate motivele pentru a schimba dieta copilului dumneavoastră şi stilul de viaţă, totul pentru a-l feri de neplăcerile cauzate de obezitate.

obesity-before-after

Lasă un răspuns