Studiu: Ibuprofenul nu este indicat în tratarea răcelilor

Un studiu publicat recent în British Medical Journal dezvăluie faptul că ibuprofenul (combinaţiile ibuprofen plus paracetamol) nu aduce nici-un beneficiu în tratarea infecţiilor tractului respirator. Cu toate acestea, se pare că ibuprofenul este mult mai de ajutor în cazul infecţiilor pulmonare.

De asemenea, cercetarea a indicat că pacienţii care au fost trataţi cu ibuprofen sau combinaţii de ibuprofen plus paracetamol aveau mai multe şanse de a reveni în decurs de 1 lună cu simptome mai agravate sau simptome noi ale bolii. Mai exact, 50% şi 70% dintre participanţii la studiu cărora li s-a prescris ibuprofen sau combinaţii de ibuprofen plus paracetamol au revenit la medic cu simptome mai accentuate.

ibuprofen_raceala

Cercetătorii afirmă că acest efect al ibuprofenului poate fi datorat faptului că fiind un antiinflamator poate interfera cu sistemul imunitar , în special cu o parte a răspunsului imunitar, determinând astfel prelungirea simptomelor sau dezvoltarea lor în cazul unora dintre indivizi.

De menţionat e faptul că la acest studiu au participat un număr de 899 pacienţi care s-au prezentat la medic cu simptome specifice infecţiilor tractului respirator.

Ce trebuie să reţinem din acest studiu?

Dacă e să ne luăm după ceea ce ne este prezentat în acest studiu ar trebui ca ibuprofenul să nu-l administrăm atunci când este vorba de o infecţie a căilor respiratorii superioare, ci doar dacă infecţia coboară spre tractul respirator inferior (bronşite, infecţii pulmonare), deoarece este mult mai eficient.

Lasă un răspuns