Stomacul. Cum ai grijă de el, așa îl ai!


farmaÎn viața de zi cu zi, utilizarea medicamentelor a devenit destul de frecventă. Fie ca vorbim despre afecțiuni cronice sau simple migrene, majoritatea oamenilor se gândesc la utilizarea medicamentelor pentru calmarea durerilor și foarte puțini conștientizează faptul că stomacul nostru este foarte sensibil și utilizarea medicamentelor trebuie făcută strict la indicațiile medicului, după un consult de specialitate.

Cât de importantă este alimentația?

Te-ai gândit vreodată cât de importantă este alimentația atunci când faci un tratament bazat pe medicamente? Ca să exemplificăm mai ușor acest proces, sunt anumite interacțiuni între medicamente și alimentație, astfel că poți influența eficiența antibioticelor și există riscul de a provoca diferite efecte adverse la la nivel cerebral sau digestiv. De exemplu laptele poate perturba acțiunea directă a unui medicament de tip antimcrobian. De cele mai multe ori, în funcție de substanțele găsite în anumite alimente sau băuturi, ph-ul la  la nivel gastrointestinal este drastic modificat, astfel gradul de absorbţie al antibioticelor este extrem de scăzut.

Nu combina Grepfrutul cu medicamentele!

Grepfrutul interacționează cu foarte multe medicamente, acest fruct trebuie evitat atunci când urmăm un tratament bazat pe medicamente și în special dacă discutăm despre antibilotice. Acest fruct conține o substanță care interferează cu sistemul natural de detoxifiere al organismului și poate perturba acțiunea antibioticelor.
Este bine să ne educăm în acest sens și mai ales să întrebăm medicul dacă există anumite restricții alimentare atunci când ne este prescris un tratament.

Să evităm laptele și sarea!

Mai ales când vorbim despre antibiotice din clasa penicilinelor. Pot apărea ușor colite pseudomembranoase și există riscul să dereglăm puternic organismul. Indiferent că ne referim la lapte sau sare, pot reduce absorbţia substanţelor active. Cu toate astea, ne putem proteja flora intestinală cu ajutorul iaurturilor, produse precum Sana sau Chefir sunt recomandate. Noi vă propunem chiar semințe de de in măcinare atunci când utilizați un antibiotic. Trebuie să ne gândim și la efectele nocive ale medicamentelor, nu doar la vindecarea cât mai rapidă a unor afecțiuni.

Trebuie să nu uităm faptul că antibioticele nu mai sunt medicamente minune așa cum erau prezentate în urmă cu zeci sau sute de ani, utilizate pe un termen foarte îndelungat pot provoca foarte mult rău și sunt din ce în ce mai puțin eficiente, ca să nu mai vorbim despre scăderea drastică a sistemului imunitar.

Foarte important!

Attibioticele se iau cu suficientă apă, astfel prevenim iritațiile esofagului. În același timp trebuie evitată interacțiunea cu alte medicamente, în mod normal trecem la o administrare postprandială doar atunci când apar senzațiile de greață sau iritații gastrointestinale.

Lasă un răspuns