Scortisoara in leziunile hepatice

Ficatul este cel mai mare organ din corpul nostru. El este responsabil de filtrarea sangelui, producerea de bila implicata in digestia grasimilor, este implicat in producerea factorilor de coagulare si reciclarea hematiilor.

O varietate de factori, cum ar fi: malnutritia, alcoolul, drogurile, anumite medicamente si toxine pot provoca leziuni hepatice, leziuni ce se manifesta prin: urina inchisa la culoare, greata, varsaturi, oboseala, dureri abdominale si icter. Tratamentul se instaureaza in functie de cauza principala. Anumite plante si suplimente naturale, cum ar fi scortisoara, poate ajuta la prevenirea sau gestionarea leziunilor hepatice.

Despre scortisoara

Scortisoara este un condiment comun si aromatizant, care este obtinut din scoarta arbustilor si arborilor de Cinnamomum ceylanicum Blume, arbori originari din insula Ceylon (Sri Lanka).

scortisoara

Pulberile si uleiurile din scoarta acestor arbori au fost utilizate in mod traditional pentru a trata o vasta gama de afectiuni, inclusiv tulburarile gastrice, diabetul, inflamtiile si infectiile. Momentan nu sunt studii concrete care sa ateste dozele in care scortisoara are efect terapeutic asupra acestor afectiuni, dar este acceptat de catre lumea medicala faptul ca are proprietati terapeutice.

Scortisoara in leziunile hepatice

Extractele pe baza de alcool din scortisoara (tincturi) pot ajuta la protejarea ficatului, in special fata de acumularea de grasime datorata consumului de alcool. Aceasta afirmatie este sustinuta de un studiu publicat in 2009 in Journal of Nutrition.

Studii pe animale, de exemplu cel publicat in Biological Reaserch in 2009, subliniaza faptul ca scortisoara poate proteja ficatul impotriva stresului oxidativ. Cu toate acestea, trebuie de mentionat faptul ca dozele mari de scortisoara nu sunt benefice pentru ficat, deoarece pot produce iritarea acestuia, ca urmare nu ar trebui consumata de persoanele cu afectiuni inflamatorii ale ficatului.

Efecte secundare

In doze mari scortisoara poate provoca iritarea tegumentului (a pielii) şi poate chiar produce reactii alergice. De asemenea, exista posibilitatea de a interactiona cu unele medicamente, insa aceasta afirmatie nu este sustinuta de dovezi stiintifice.

Masuri de precautie

Chiar daca suplimentele pe baza de scortisoara nu necesita prescriptie medicala, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a le utiliza, pentru a evita posibile complicatii.

De retinut este faptul ca suplimentele pe baza de scortisoara nu sunt aprobate de catre Food and Drug Administration (SUA). Probabil in viitor, cand vor exista mai multe dovezi referitoare la utilizarea suplimentelor cu scortisoara, FDA va da unda verde utilizarii acestora in scopuri terapeutice.

Sanatate!

Lasă un răspuns