Remedii pentru mahmureală

remedii_mahmureala

După o petrecere unde s-au consumat băuturi alcoolice cel mai probabil petrecăreţii se vor trezi a doua zi mahmuri. Mahmureala este datorată în principal deshidratării organismului, deshidratare produsă de către alcool care este un diuretic destul de puternic.

De obicei, mahmureala nu este strict o problemă medicală – deşi, în unele cazuri grave se impune intervenţia medicilor – ca urmare simptomele pot fi atenuate la domiciliu.

Alimente

Alimentele oferă energie organismului şi pot să absoarbă o parte din alcoolul din stomac. De aceea înainte de a bea alcool, cât şi după este important să consume alimente bogate în lipide, proteine, amidon şi fructoză.

Atunci când sunteţi mahmuri încercaţi să mâncaţi alimente cu amidon şi fructoză (acestea ajută la o metabolizare mai rapidă a alcoolului). De exemplu, puteţi consuma biscuiţi sau brioşe, cereale sau multi-cereale cu fructe de pădure, deoarece acestea sunt bogate în amidon şi fructoza de care aveţi nevoie.

Lichide

Deoarece principala cauză a mahmurelii o reprezintă deshidratarea, hidratarea este o parte importantă a prevenirii şi diminuării efectelor acesteia. Consumul de apă în timpul şi după ce ai consumat alcool te poate scuti de simptomele neplăcute ale mahmurelii.

Când suferiţi de mahmureală, consumaţi apă pentru a reîncepe procesul de hidratare al organismului şi pentru a spăla alcoolul.

Sucurile de fructe pot ajuta la diminuarea simptomelor, deoarece conţin fructoză, ceea ce ajută la o metabolizare mai rapidă a alcoolului.

Nu consumaţi cafea! Cafeaua este un diuretic, iar împreună cu alcoolul, care este tot un diuretic, nu fac nimic altceva decât să grăbească deshidratarea.

Supele sunt remedii foarte bune în refacerea organismului după o petrecere stropită cu alcool, deoarece reface echilibrul hidric al organismului prin aport de sodiu (Na) şi potasiu (K).

Medicaţie

Cele mai importante simptome ale mahmurelii sunt durerea de cap şi stomacul deranjat. Alimentele pot ajuta, dar deoarece alcoolul în cantitate prea mare poate irita mucoasa gastrică, acestea nu mai sunt utile.

Pentru atenuarea durerilor de cap se poate apela la acetaminofen (paracetamol) sau acid acetilsalicilic (aspirina) în combinaţie, sau nu, cu vitamina C.

Pentru durerile de stomac se poate apela la antiacide, cum ar fi sărurile de magneziu şi calciu.

Toate cele bune!

Lasă un răspuns