Murăturile și beneficiile ce le aduc organismului nostru

Pe timp de iarnă se pun murăturile, pentru a putea beneficia în această perioada de vitamine și minerale și pentru a ne ajuta în lupta cu virozele și afecțiunile respiratorii.

Alegeți legumele conservate în saramură, deoarece legumele își conservă proprietățile și vitaminele, dar le și amplifică.

Murăturile în oțet nu sunt recomandate persoanelor cu hiperaciditate sau celor care suferă de ulcer gastro- duodenal, nu sunt așa sănătoase ca cele în saramură.

Murăturile nu sunt pentru toată lumea, cei care suferă de boli renale, hipertensivii, insuficiența cardiacă, diabeticii, bolnavii cu afecțiuni gastrice sau hepatice, cei care prezintă retenție de apă, cei care se confruntă frecvent cu dureri de cap sau migrene, ar trebui să evite consumul de murături sau să le consume în cantitați mici.

 Murăturile merg în combinație cu leguminoasele, carnea și cartofii. Condimentele ( mărar, usturoi, boabe de piper, boabe de muștar, cimbru, hrean) pe care dorim să le adaugăm în murături au o mare importanță deoarece vor da un plus de aromă și vom beneficia de efectele pozitive ale tuturor acestor plante.178_02_004
Murăturile consumate în cantități moderate ne ajută să avem o digestie bună, după o masă pe bază de carne și grăsimi. Sunt bogate în fibre necesare procesului digestiv și luptei împotriva cancerului, conțin antioxidanți, care luptă cu radicali liberi, împlicați în procesul de îmbătrânire al organismului, țin sub control microbii intestinali, combate astmul, dermatitele și previne cancerul de colon, ajută la păstrarea unei greutăți ideale datorită numărului mic de calorii, vor atenua simptomele alergiilor, întăresc sistemul nervos și muscular, stimulează secreția hormonilor estrogeni, atenuează bufeurile, nervozitatea și apariția prolapsului uterin, osteoporozei, stimulează detoxifierea organismului are efecte benefice asupra tinereții.
Murăturile sunt indicate mai ales în sezonul rece pentru efectele revitalizante, remineralizante asupra organismului.
De reținut aceste efecte benefice sunt caracteristice doar murăturilor obținute prin fermentație acidolactică naturală ( saramură), nu și conservelor de legume în oțet, sterilizate, obținute industrial.

Lasă un răspuns