Modalităţi de prevenire a infecţiilor de tract urinar

Ce este o infecţie de tract urinar?

Tractul urinar este sistemul care elimină urina din organism. Acesta include rinichii, ureterele, vezica şi uretra.

Infecţiile tractului urinar (ITU) apar atunci când bacteriile patogene ajung şi se înmulţesc în acest sistem. De obicei, aceste bacterii trăiesc în corpul nostru, dar din anumite cauze se multiplică provocând infecţiile urinare.

infectie_urinara

Cele mai multe infecţii alte tractului urinar sunt infecţii ale vezicii urinare. O infecţie a vezicii urinare, de obicei, nu este gravă, mai ales dacă este tratată imediat. Dacă nu se intervine pentru tratarea infecţiei vezicii urinare, aceasta se poate răspândi la rinichi. O infecţie la rinichi este mult mai serioasă, iar dacă nu se intervine la timp se poate ajunge la leziuni permanente sau chiar la deces prin şoc septic şi blocaj renal.

Tratamentul convenţional în ITU este reprezentat de antibiotice, cum ar fi: amoxicilină + acid clavulanic, claritromicină, ciprofloxacină, levofloxacină şi altele.

Femeile sunt mult mai predispuse la infecţii urinare, deoarece acestea au uretra mai scurtă decât bărbaţii, ceea ce înseamnă că distanţa pe care bacteriile o parcurg pentru a pătrunde în sistemul urinar este mult mai mică.

Deşi nu există direcţii clare în ceea ce priveşte prevenţia infecţiilor urinare, există totuşi câteva modalităţi care pot reduce sau chiar preveni infecţiile de tract urinar.

Igiena

Igiena este cea mai importantă. Păstraţi igiena organelor genitale minim 1 dată pe zi cu apă şi săpun. Este indicat să folosiţi săpunuri dedicate zonei intime, deoarece acestea au un pH cât mai aproape de neutru, neiritând mucoasele genitale.

Mersul la toaletă

Nu ţineţi urina! Urina cu cât stă mai mult în vezică cu atât poate oferi bacteriilor un mediu propice dezvoltării. După folosirea toaletei, se recomandă ştergerea zonei intime dinspre pubis către zona anală, pentru a evita atragerea bacteriilor către uretră. Această regulă este importantă în special după defecare.

Eliminaţi bacteriile

Consumaţi suficiente lichide. 2 l de lichide pe zi este suficient, dar trebuie redus consumul de alcool şi cafea, deoarece acestea pot irita vezica, iar o vezică iritată este mult mai predispusă în faţa bacteriilor.

Creaţi un mediu nepropice bacteriilor

Coacăzele, merişoarele şi afinele ajută la eliminarea bacteriilor creând totodată o barieră împotriva pătrunderii acestora în sistemul urinar.

Protejaţi uretra

Iritarea uretrei poate creşte riscul de infecţie. Unii medici recomandă femeilor înlocuirea tampoanelor interne cu pansamente sterile, deoarece tampoanele se pare că oferă bacteriilor oportunitatea de a pătrunde în organism şi de a irita uretra.

Menţineţi o floră echilibrată

Vaginul unei femei conţine o serie de bacterii naturale protective, care luptă împotriva infecţiilor. În situaţiile în care flora vaginală este perturbată, vaginul este expus bacteriilor dăunătoare care cresc riscul de infecţie urinară. Unele produse de igienă intimă pot crea dezechilibre la nivelul florei normale.

De asemenea, consumul de bacterii probiotice – întâlnite în produsele pe bază de lapte fermentat – susţine flora naturală reducând riscul de infecţie.

Nu neglijaţi contactele sexuale şi contracepţia

Actul sexual poate duce la iritarea uretrei şi poate fi unul din motivele pentru care femeile sunt mai expuse infecţiilor urinare. După fiecare contact sexual, se recomandă urinarea – cât mai repede posibil – pentru curăţarea uretrei şi eliminarea bacteriilor ce pot fi introduse în organism.

Alegerea metodei contraceptive poate afecta riscul de infecţie urinară. Diafragma poate comprima uretra, îngreunând procesul de golire a vezicii. Utilizarea spermicidelor poate favoriza pătrunderea bacteriilor prin dezechilibrarea florei vaginale. De asemenea, şi prezervativele pot provoca iritarea zonei uretrale. Anticoncepţionalele prin modificarea hormonală pe care o produc, pot duce la schimbări în ceea ce priveşte flora vaginală, fapt ce poate duce la infecţii urinare prin crearea unui mediu propice dezvoltării bacteriilor.

Atenţie la îmbrăcăminte

Hainele din fibre naturale inhibă dezvoltarea bacteriilor, în timp ce hainele sintetice crează un mediu propice dezvoltării acestora.

Toate cele bune!

Lasă un răspuns