Mierea de Manuka: utilizare, beneficii, efecte adverse

156x150_manuka_honeyAşa după cum am promis pe pagina noastră de Facebook, vom discuta despre mierea de Manuka mai amănunţit.

Mierea de Manuka este o miere produsă în Noua Zeelandă de către albinele care polenizează arborele Manuka, care este o specia de arbore de ceai.

Puterea de vindecare a mierii

Mierea a fost folosită încă din antichitate pentru tratamentul mai multor afecţiuni. Abia în secolul al 19-lea cercetătorii au descoperit că mierea are calităţi antibacteriene naturale. Astfel, mierea protejează împotriva infecţiilor bacteriene, regenerează ţesutul afectat de infecţii, are acţiune anti-inflamatorie şi analgezică, ceea ce o face indicată în tratarea inflamaţiilor şi durerilor, mai ales externe.

Dar nu toată miere este la fel, nu toată are aceleaşi proprietăţi, ci diferă de la sortiment la sortiment. Calitatea antibacteriană a mierii depinde de tipul de miere, precum şi de momentul şi modul de recoltare. Anumite sortimente de miere pot fi şi de 100 de ori mai puternice decât altele.

Ce conţine Mierea de Manuka

Una dintre substanţele cu efect antibiotic al mierii de Manuka este peroxidul de hidrogen. Componenta cu efect antibacterian major al mierii de Manuka este metilglyoxal (MG). MG este un compus ce se găseşte în foarte multe tipuri de miere de albine, dar, de obicei, în cantităţi reduse. În schimb în mierea de Manuka acesta se găseşte într-o proporţie însemnată.

În mierea de Manuka metilglyoxal-ul provine din transformarea altui produs şi anume dihidroxiacetona, substanţă ce se găseşte în concentraţie mare în nectarul florilor de Manuka.

Producătorii de miere au dezvoltat o scală de evaluare a potenţei mierii de Manuka numită UMF (unique manuka factor). Evaluarea UMF este direct proporţional cu concentraţia de MG. Nu toată mierea de Manuka conţine niveluri semnificative de MG. Pentru a fi considerată cu efect terapeutic mierea de Manuka trebuie să aibă un rating de 10 UMF

Utilizările mierii de Manuka

Principala utilizare medicală a mierii de Manuka este ca antiseptic aplicat pe rănile sau arsurile minore.

De asemenea, se mai poate întrebuinţa pentru:

  • prevenirea şi tratarea cancerului;
  • reducerea colesterolului;
  • reducerea inflamaţiei sistemice;
  • tratarea diabetului zaharat;
  • tratamentul infecţiilor oculare, otice (ureche) şi de sinusuri;
  • tratarea infecţiilor gastro-intestinale;
  • uz dermatologic: tratarea acneei şi a ridurilor.

Important! Mierea indicată pentru tratarea rănilor este o miere sterilizată astfel încât să poată fi utilizată fără risc de infecţie pe răni. Nu orice miere poate fi aplicată pe răni sau arsuri!

Cercetări

Mai multe studii recente arată că mierea de Manuka este benefică pentru tratarea rănilor uşoare şi a ulcerului de gambă. De asemenea, câteva studii au demonstrat că mierea de Manuka este eficientă împotriva infecţiilor şi promovează vindecarea.

Unele studii arată că această miere nu este eficientă în tratarea ulcerului de gambă la persoanele diabetice, ci doar la cele fără această patologie. Din contră aceasta poate întârzia vindecarea rănilor.

Un alt studiu recent sugerează că mierea de Manuka poate fi eficace în prevenirea gingivitei. În 2010 s-a aprobat folosirea mierii de Manuka ca adjuvant în reducerea inflamaţiei esofagului asociat chimioterapiei.

De asemenea, s-a observat că bacteriile nu dezvoltă rezistenţă la tratamentul cu miere de Manuka, efect ce este destul de marcant la antibiotice.

Spuneam anterior că mierea de Manuka este indicată în tratamentul colesterolului, aceasta din urmă având efect hipocolesterolemiant. Din păcate până la această oră nu există niciun studiu care să confirme această acţiune.

În schimb există numeroase studii care confirmă efectul acestei mieri împotriva cancerului, diabetului sau infecţiilor fungice.

Efecte adverse

Poate nu vă vine să credeţi, dar şi mierea, chiar şi mierea de Manuka, poate avea câteva reacţii adverse sau contraindicaţii.

Astfel:

  • reacţii alergice, mai ales la persoanele care sunt alergice la veninul de albină;
  • riscul de a creşte nivelul zahărului din sânge;
  • posibilă interacţiune cu unele chimioterapice.

La ora actuală se desfăşoară şi alte studii cu privire la efectele benefice ale mierii de Manuka în anumite afecţiuni.

Lasă un răspuns