Mierea de MANUKA – 10 avantaje dovedite

Mierea de Manuka, produsă în Noua Zeelanda de albinele care polenizează busonul Manuka, este una dintre formele unice și cele mai eficiente de miere din lume. Există multe utilizări a mierii de Manuka, care variază de la vindecarea durerilor gâtului și a bolilor digestive până la vindecarea infecțiilor cu Staphylolcoc și a gingivitei.

Din punct de vedere istoric, mierea a fost folosită în scopuri medicinale, care datează de mii de ani. Văzând ca este una dintre cele mai bogate surse anti microbiene ale naturii, nu ar trebui să ne surprindă ca mulți arheologi susțin ca, în timp ce excavau mormintele regilor egipteni, au găsit vase cu miere, care în pofida vârstei de aproape o mie de ani, s-a păstrat perfect. Mierea nu doar nu s-a stricat , dar a rămas la fel de gustoasă, așadar este o dovadă ca acest produs nu are termen de valabilitate și aceasta datorită unui șir de factori. Pe lângă faptul că aceasta crează un mediu nefavorabil pentru bacterii și microorganisme, care pur și simplu pier, datorită mediului acid având nivelul ph-ului de 3 – 4,5, albinele adaugă o enzimă protectoare, care amestecată cu nectarul, se descompune în acid gluconic și peroxid de hidrogen. Peroxidul de hidrogen este încă un factor ce previne creșterea bacteriilor în miere. Însă deși mierea este un super-produs, ea se poate strica dacă este lăsată neacoperită într-un mediu umed.

Așadar, indiferent dacă era vorba despre tradiția vedica din Orientul îndepărtat, mitologia greacă antică sau din vremurile biblice, unde pământul promis era cunoscut  drept ”pământul unde curge lapte și miere”, culturile din întreaga lume lăudau mierea pentru că a fost comoara vindecătoare.

Cu toate acestea, din cauza industrializării, mierea nu mai este ceea ce a fost. La fel ca majoritatea lucrurilor de azi, nu toate tipurile de miere sunt la fel, în plus față de cele peste 300 de varietăți de miere, sunt următoarele opțiuni:

  • miere monofloră (provenită din nectarul unei singure specii)
  • miere polifloră (provenită din prelucrarea unui amestec de nectar ale florilor mai multor specii de plante)
  • în faguri
  • scursă liber din faguri
  • extrasă cu ajutorul centrifugii
  • obținută prin presarea fagurilor
  • topită (fagurii sunt încălziți)
  • lichidă (fluidă)
  • cristalizată (zaharisită )

Ca regulă generală, primiți ceea ce plătiți. Cele mai multe produse la supermarketurile convenționale comercializează miere care nu este foarte diferită de siropul de porumb și fructoza. Pentru a obține o miere bună astăzi, trebuie să găsiți un magazin sau o farmacie care comercializează hrană pentru sănătate, încercați și  magazinele online pentru a achiziționa un produs real.

Cu toate acestea, nu este imposibil să găsiți miere de Manuka și, după cum veți vedea, există multe motive să o căutați.

Top 10 beneficii ale mierii de Manuka

  1. Te scapă de afecțiuni gastro intestinale

Inflamația bacteriană a intestinului subțire, acidul gastric scăzut și refluxul acidului merg mână în mână. Datorită calităților naturale asemanatoare cu ale antibioticelor din miere, Manuka este un medicament excelent pentru orice tulburare legată de bacterii.

Intr-un studiu recent, în ceea ce privește o bacterie periculoasă, legată de toate cele trei condiții – Clostridium difficile – ­s-a dovedit a fi destul de susceptibila la efectele mierii Manuka. Așadar, mierea de Manuka este benefică pentru reducerea refluxului acid și pentru echilibrarea sistemului digestiv ajutând la vindecarea dezechilibrelor stomacului și intestinului.

  1. Poate ajuta la tratarea acneei și a eczemelor

Internetul este plin de mărturii despre faptul ca mierea de Manuka funcționează minunat pentru pacienții cu acnee sau eczemă. În acest moment există studii clinice pentru a susține aceste afirmații, dar luând în considerare proprietățile sale anti microbiene și vindecătoare dovedite, se crede că mierea poate ajuta în aceste condiții pielea.

O revizuire recentă a studiilor clinice și celulare privind efectele mierii Manuka în tratarea dermatitei atopice, s-a constatat că aceasta este  eficientă în tratamentul leziunilor dermatitei atopice prin diferite mecanisme.

Majoritatea oamenilor susțin că aplicarea mierii pe zonele afectate pentru câteva minute și apoi spălând cu săpun natural și apă, este ca un truc care face să amelioreze atât de simplu problemele care par fără rezolvare. Repetați acest lucru în fiecare zi pentru rezultate de durată.

  1. Combate infecțiile cu Staphyloccocus Aureus

Probabil ați auzit despre MRSA (Staphylococcus Aureus cu rezistența la metilcilina ), super-eroarea  din spitale, care a bântuit de-a lungul câtorva ani. Excesul de antibiotice și ineficiența unor medicamente au determinat anumite tulpini de Staohylococ să nu poata fi eradicate, folosind protocoalele medicale tipice spitalicești. Răspândindu-se atât de repede, majoritatea persoanelor afectate de MRSA, sfârșesc prin evoluția acestuia încât să necesite proceduri sau dispozitive invazive, cum ar fi operații chirurgicale, articulații artificiale sau tuburi, pentru a le salva viața.

Cu toate acestea cercetătorii din UK  de la Universitatea Metropolitană din Cardiff ne-au oferit niște speranțe în sfera naturală. Ei au descoperit că mierea de Manuka omoară gene ale acestor bacterii MRSA.

  1. Tratarea arsurilor, rănilor și ulcerațiilor cutanate

Conform cercetărilor publicate în Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, “Folosirea mierii Manuka duce la o vindecare mai bună a rănilor în cazuri acute, la ameliorarea durerii la pacienții cu arsuri și la scăderea răspunsului inflamator la acești pacienți“. Mierea are caracteristici antioxidante, antibacteriene și inflamatorii, s-a demonstrat că mierea de Manuka împiedică infectarea la șobolani cu ulcere cutanate. De asemenea, a fost folosit destul de eficient ca un pansament pentru diferite răni promovând o vindecare rapidă.

  1. Previne gingivita și întărește dinții

Au apărut mai multe studii care descriu modul în care mierea de Manuka poate ajuta la tratarea și prevenirea gingivitei și a bolilor parodontale. Datorită proprietăților antimicrobiene superioare, cercetătorii de la Scoală de Stomatologie de la Universitatea din Otago din Noua Zeelanda, au descoperit că mestecarea sau sugerea unui produs de miere de Manuka nu numai că a cauzat o scădere cu 35% a plăcii dentare, dar a condus la o reducere cu 35% a sângerărilor gingivale la persoanele afectate de gingivită. De asemenea, calciul, zincul și fosforul,  sunt elemente nutritive importante pentru sănătatea dinților.

  1. Ajută la tratarea problemelor intestinale IBS și IBD

Atunci când se evaluează efectul pe care îl are mierea de Manuka asupra bolilor intestinului inflamat, cercetătorii de la Institutul Postunivesitar din Chandigarh au făcut câteva descoperiri uluitoare: mierea de Manuka în doze diferite oferă protecție împotriva inflamației colonului, astfel reducându-se semnificativ toți parametrii biochimici, scorurile morfologice și histologice au fost semnificativ reduse la subiecții tratați cu miere de Manuka.  În ceea ce privește colita, administrarea orală a mierii Manuka a redus semnificativ inflamația colonului.

Deci,  Manuka nu tratează numai inflamațiile intestinale și durerea, dar are și efect puternic antioxidant impotriva radicalilor liberi și asigură protecție împotriva dăunătorilor suplimentari.

  1. Ajută în durerile gâtului inflamat și crește imunitatea

S­-a demonstrat că mierea de Manuka stimulează celulele imune, că oprește creșterea bacteriilor Streptococcus care provoacă greața, de aceea după ce iei o lingură de miere începi să te simți mai bine. Recent, a fost aprobat chiar de Institutul National al Cancerului pentru a fi utilizată la tratarea inflamaților din gât în urma chimioterapiei.

  1. Ajută la alergii

In Finlanda, la Institutul pentru alergie și mediu din Karelia de Sud, s-au examinat efectele polenului de miere și mesteacăn asupra alergiilor care au avut rezultate remarcabile. Participanții au primit miere obișnuită, miere cu polen de mesteacăn adăugată și unii au folosit doar medicamente pentru alergii ca grup de control. Rezultatele au fost impresionante: pacienții au raportat un scor total al simptomelor cu 60% mai scăzut și 70% mai puține zile cu simptome severe și au utilizat cu 50% mai puține antihistaminice comparativ cu grupul martor. Cercetătorii au descoperit de asemenea că există foarte puține diferențe între utilizatorii de miere cu polen de mesteacăn și utilizatori de miere obișnuită. Deci, luând regulat miere de Manuka poate ajuta într-adevăr la alergiile sezoniere și reduce nevoia de medicamente.

  1. Promovează sănătatea și frumusețea pielii

Luată zilnic, mierea de Manuka este ca și un elixir care stimulează energia și îmbunătățește calitatea vieții. Datorită profilului bogat al nutrimentelor, crește vitalitatea, energia și se cunoaște că îmbunătățește tonusul și textura pielii. Utilizați-o ca și pe un scrub (1 linguriță ulei de cocos, 3 lingurițe miere, 1 linguriță oțet de mere, 20 picături ulei esențial de tea tree ), pentru a exfolia și a lupta împotriva radicalilor liberi din piele. Adăugați-o în șampon sau într-o mască de păr pentru a stimula strălucirea firului de par. Una dintre metodele cele mai la îndemână de sănătate și frumusețe este băutură detoxifiantă (500 ml apă caldă sau fierbinte, 2 linguri oțet de mere, 2 linguri suc de lămâie, 1 /2 – 1 ghimbir, ¼ linguriță scorțișoară, un vârf de cuțit de piper cayenne, o linguriță miere ), obținând astfel cele mai multe beneficii în interior și la exterior.

  1. Îmbunătățește somnul

Mierea de Manuka, ajută la promovarea unui somn odihnitor. Aceasta eliberează lent glicogenul necesar funcțiilor esențiale ale corpului în timpul somnului. Adăugarea de miere la paharul de lapte înainte de culcare ajută corpul să elibereze melatonina în creier, ceea ce este necesar pentru somnul profund.

Există multe tulburări de sănătate asociate cu somnul deficitar, cum ar fi bolile cardiace, diabetul de tip II, accidentul vascular, cerebral și artrita. Deci mierea a dovedit că ajută somnul de calitate, de asemenea ajută la scăderea riscului problemelor enumerate mai sus și a multor alte probleme de sănătate.

Ceea ce face ca mierea de Manuka să fie diferită este profilul nutrițional uimitor. Mierea obișnuită este deja cunoscută pentru abilitățile extraordinare de nutriție și imunitate. In general, mierea nefiltrată este o sursă bogata de:

  • Aminoacizi
  • Vitaminele B ( B6, tiamina, niacina, riboflavina, acidul pantotenic )
  • Calciu
  • Cupru
  • Fier
  • Magneziu
  • Mangan
  • Fosfor
  • Potasiu
  • Sodiu
  • Zinc

Totuși, la mierea de Manuka, conținutul nutrițional este de până la patru ori mai mare decât a unui sortiment de miere obișnuită. Acesta este ceea ce  se numește Factorul unic Manuka. In 1981, cercetătorii de la Univesitatea din Noua Zeelanda din Waikato au descoperit că mierea de Manuka are un nivel considerabil mai ridicat de enzime decât mierea obișnuită. Aceste enzime crează peroxid natural de hidrogen, metilglioxal și dihidroxiacetona.

Această trilogie medicală ajută la realizarea a ceea ce se numește Unic Manuka Factor (UMF), un standard global în identificarea și măsurarea rezistenței antibacteriene a mierii de Manuka. In esență, UMF este o garanție că mierea care este vânduta are o calitate medicală.

UMF se găsește în nectarul tuturor florilor de Manuka și comparativ vorbind, Manuka obișnuită conține numai proprietatea antibacteriană peroxid de hydrogen, care este comună pentru majoritatea tipurilor de miere.

Ceea ce separă UMF Manuka de alte soiuri Manuka este că are peroxidul natural de hydrogen cât și propria sa acțiune antibacteriană UMF natural, ceea ce sporește considerabil eficiența acesteia. Proprietățile UMF ale Manuka sunt extrem de stabile și spre deosebire de peroxidul de hidrogen comun, nu sunt ușor de distrus de căldură, lumină și enzime din organism.

Cum verificam autenticitatea UMf din mierea de Manuka

Aceasta miere este în mod obișnuit preluată de apicultori și provine în principal  din producătorii de miere din Noua Zeelanda Manuka. Oamenii au mâncat miere Manuka și au folosit-o de secole, dar minimum de UMF recunoscut este UMF%, dar nu este considerat cu efect terapeutic dacă nu are un nivel de activitate antibacterian UMF100+ în miere. Oricare sortimente care variază de la UMF 100 – UMF 150, este un nivel util terapeutic și orice UMF mai mare decât acesta este considerat o calitate superioară.

UMF Manuka are următoarele caracteristici: trebuie să aibă o inscriptie UMF, marcată în mod clar pe partea frontală a recipientului, fiind al unei companii licențiate în Noua Zeelanda și etichetată în Noua Zeelandă, cu numele si numarul licenței companiei, daca este fara UMF sau fara numar, atunci nu este un produs  autentic.

Mod de administrare a mierii de Manuka :

Uz inter: 2-3 lingurițe pe zi dimineața și seara, înainte de masă. Nu se administrează la copii mai mici de 12 luni.

Uz extern: aplicați direct pe piele și protejați zona cu o compresă.

Uz cosmetic: ca ingredient în diverse măști cosmetice pentru față și păr.

Așadar datorită proprietăților antibacteriene, antiinflamatorii, antifungice, antioxidante, antivirale și antiseptice, mierea de Manuka reprezintă un ajutor de nădejde pentru sănătate.

Cu bine.

Lasă un răspuns