Infecţiile cu Chlamydia la femei şi bărbaţi

Chlamydia este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuală. Această infecţie se transmite uşor, deoarece de cele mai multe ori simptomatologia nu este prezentă şi nu poate fi recunoscută de către pacient. Aproximativ 75% dintre infecţiile cu Chlamydia la femei şi 50% la bărbaţi sunt fără simptome.

Simptomele infecţiei cu Chlamydia la femei:

 • scurgeri vaginale anormale, abundente şi urât mirositoare;
 • sângerare între menstruaţii;
 • menstruaţii însoţite de durere;
 • dureri abdominale cu febră;
 • dureri în timpul actului sexual;
 • mâncărime sau arsuri în jurul vaginului;
 • dureri la urinare.

Simptomele infecţiei cu Chlamydia la bărbaţi:

 • scurgeri uretrale limpezi sau tulburi;
 • urinare dureroase;
 • arsură sau mâncărime în jurul uretrei;
 • durere însoţite de umflături în jurul testiculelor.

infectia_chlamydia

Diagnostic

Pentru ca o infecţie cu Chlamydia să fie diagnosticată corespunzător prezenţa la medic este obligatorie. Se vor lua probe din uretră la bărbaţi şi vagin/col uterin la femei care vor fi trimise la laborator.

O altă metodă o poate reprezenta analiza urinii.

Tratament

Infecţiile cu Chlamydia se tratează, de obicei, cu antibiotice, cele mai folosite fiind azitromicina şi doxiciclina. De asemenea, se recomandă tratamentul ambilor parteneri pentru a evita o recidivare a infecţiei.

Perioada de tratament se poate întinde pe o săptămână sau în cazuri mai complexe pe o perioadă de 2 săptămâni.

Infecţiile severe necesită spitalizare unde se va face tratament parenteral (intra-venos) cu antibiotice şi antiinflamatoare/analgezice.

După încheierea tratamentului este indicat ca pacientul să fie re-examinat pentru a avea siguranţa că infecţia s-a vindecat.

Un alt aspect important de care trebuie ţinut cont este contactul sexual, care trebuie reluat abia atunci când nu mai există infecţie.

Complicaţii

Dacă infecţia cu Chlamydia nu este tratată corespunzător există riscul apariţiei complicaţiilor. Astfel:

La femei. Dacă infecţia cu Chlamydia este lăsată netratată, aceasta poate provoca boli inflamatorii pelviene, care pot duce la deteriorarea trompelor uterine sau chiar la infertilitate.

Infecţiile cu Chlamydia netratate poate creşte, de asemenea, riscul de sarcină ectopică (sarcină extra-uterină). Mai mult decât atât, Chlamydia poate cauza naşteri premature, iar infecţia poate fi transmisă de la mamă la făt în timpul naşterii, provocând infecţie oculară, orbire sau pneumonie.

La bărbaţi. Chlamydia poate provoca o afecţiune numită uretrită nongonococică – inflamaţie a uretrei, epididimită – infecţie a epididimului (tubul care transportă sperma de la testicule) – sau proctită – inflamare a rectului.

Prevenirea infecţiilor

Pentru a reduce o posibilă infecţie cu Chlamydia este indicat:

 • folosirea corectă a prezervativului la fiecare contact sexual;
 • limitarea numărului de parteneri sexuali;
 • dacă credeţi că aveţi o infecţie cu Chlamydia, evitaţi contactul sexual şi consultaţi de urgenţă un medic.

Orice fel de simptome genitale, cum ar fi scurgeri, arsură în timpul urinării sau durere, erupţii pe piele ar trebui să fie un semnal pentru a opri contactul sexual şi pentru a merge la medic.

Dacă infecţia este confirmată, respectiva persoană are obligaţia de a anunţa partenerii sexuali anteriori pentru a fi testaţi şi trataţi corespunzător.

Deoarece infecţia cu Chlamydia apare adesea fără simptome, persoanele care sunt infectate pot infecta în necunoştinţă alte persoane. De aceea, medicii recomandă ca toate persoanele care au mai mult de un partener sexual să fie testate pentru Chlamydia cu regularitate, chiar şi în absenţa simptomelor.

Toate cele bune!

Lasă un răspuns