Glanda tiroidă – dietă, tratament naturist

Acum după ce ne-am lămurit cum stau lucrurile cu glanda tiroidă, cum că ea este răspunzătoare cu reglarea metabolismului, funcționarea sistemului nervos central, cardiovascular, digestiv și muscular, venim cu completarea în ceea ce privește alimentația.

O parte din dereglările glandei tiroide pot fi determinate de o alimentație defectuoasă sau săracă în iod și mai amintim că afecțiunile sunt mai frecvente la femei decât la bărbați, această inegalitate fiind justificată de fluctuațiile hormonale din organismul feminin.

Simptome ale dereglării glandei tiroide includ : scăderea metabolismului bazal până la 30-35% și faptul că metabolismul protidic este tulburat, metabolismul calciului, al fosforului – fapt ce poate duce la osteoporoză.

Cei cu dereglări ale glandei tiroide manifestă tulburări însemnate, respectiv au dificultăți legate de greutate, se simt vlăguiți, nervoși, depresivi, sensibili la căldură și frig.

Importanța iodului pentru funcționarea tiroidei

tiroidaIodul favorizează arderea grăsimilor. Tiroida preia iodul din alimente, suplimenți nutritivi sau sare iodată (atenție iodul nu este stabil în sarea iodată, dacă nu este depozitată corespunzător sau dacă punem sare în mâncare în timpul fierberii, deci adăugați sarea în mâncare când vă așezați la masă) și îl combină cu aminoacizi pentru a produce T3 și T4, hormonii tiroidieni, care reglează metabolismul și funcțiile organelor interne.

Surse alimentare de iod și vitamina E : pește(ton, morun, hering), alge marine, nuci proaspete, crustacee, fasole verde, carne, ouă, lactate. Cantitatea de iod din mâncare scade la fierbere sau coacere, astfel la carne sau pește cu 50%, legume și fructe cu 30%.

Aportul de vitamina A influențează în mare măsură funcționarea glandei tiroide și absorbția de iod.

Studiile arată că zincul îmbunătățește funcția glandei tiroide. Alimentele bogate în zinc : laptele, scoicile, carnea de pasăre, vită sau de miel.

Vă recomandăm : mâncăruri slabe, ușoare, fără grăsimi, fructe (pepenele galben, eficient în mod special), carne fiartă de curcan sau pui, supe de legume, pește, ficat gătit slab, cât mai multă apă (între șase și opt pahare cu apă pe zi). Este indicat a se organiza mesele în porții mici și dese iar după ora 19.00 să nu se mai consume nimic. Limitați pe cât posibil consumul de dulciuri, produse de patiserie, paste făinoase sau cartofi.

Este recomandată folosirea suplimentelor alimentare care protejează glanda tiroidă, precum vitamina A și D, seleniu, zinc și ulei de pește. Sportul are o mare importanță pentru menținerea sănătății tiroidei la fel ca și alimentația.

Tratament naturist

Aloe Vera este recomandată pentru că dizolvă celulele tumorale, nodulii și propolisul  are un rol important în reglarea glandei tiroide.

Ce trebuie evitat în tratamentul tiroidei ?

Adevarul despre glanda tiroidaEste bine să evitați varza, alunele, migdalele, piersicile, ridichile sau spanacul. Acestea putând influența secreția de hormoni tiroidieni.  Bolnavii de tiroidă trebuie să evite căldura excesivă și să reducă din alimentație substanțele cu acțiune excitantă. Reduceți drastic consumul de carne la conservă, mezeluri și toate alimentele cu E-uri. Glutenul este de asemenea o amenințare pentru glanda tiroidă. Nedigerat, glutenul ajunge în sânge, poate declanșa un atac imun asupra tiroidei. În cazul unei persoane cu tiroidită autoimună Hashimoto, unii cercetători și unii medici recomandă eliminarea permanentă a glutenului din alimentație, deoarece chiar dacă pacientul nu prezintă intoleranță la gluten , la un moment dat  s-ar putea reactiva sindromul de intestin permeabil, iar prezența glutenului în sânge ar putea declanșa un nou atac imun asupra glandei tiroide.

Dacă glanda tiroidă nu funcționează corespunzător, țesuturile rețin apa, iar bolnavul are un aspect buhăit. Este necesară activitatea fizică zilnică și o alimentație cât mai ușoară și simplă, unde să predomine cruditățile.

Lasă un răspuns