Găsește sănătatea în carnea de pește, crustacee și pasăre

Am revenit cu idei și sfaturi pentru a reduce cantitatea de grăsimi din regimul tău alimentar. Dacă vrei în același timp să te bucuri de savoarea alimentelor, află că sunt o mulțime de alternative, printre care peștele și crustaceele, precum și o mare varietate  carne de pasăre.

Peștele, în special cel gras, cum ar fi somonul, sardelele și macroul, constituie o excelentă sursă de acizi grași omega – 3. Aceștia sunt grăsimi polinesaturate, care te pot proteja împotriva afecțiunilor cardiovasculare, putând reduce și nivelul trigliceridelor (o substanță grasă).

Dacă te-ai saturat de pieptul de pui, poți încerca aripile sau copanul sau carnea altor păsări, chiar și a celor despre care credeai că are multe grăsimi, se poate compara cu puiul dacă îndepărtezi pielița.

Peștele gras

Este bogat în grăsimi benefice pentru inimă, constituie o sursă excelentă de proteine și vitamine din complexul B. Cu toate acestea, unii pești sunt mai hrănitori decât alții, cei de dimensiuni mari pot avea toxine.

Recomandare: nu consuma mai mult de 340 g pe săptămâna de pește oceanic mare, din cauza faptului că se hrănesc cu alți pești, aceștia pot acumula mercur în cantități ridicate.

Peștii grași nu abundă în grăsimi saturate, au un volum destul de redus de colesterol și sunt o bună sursă de acizi grași omega – 3.

Ce este indicat: toți peștii grași conțin acizi grașii omega – 3, dar somonul  din Oceanul Atlantic se numără printre varietățile cu cele mai mari cantități, tonul proaspăt are textura cărnoasă, ceea ce îl face foarte sănătos pentru inimă. Sardelele la conservă sunt o excelentă sursă de calciu, dar înainte de a le consuma trebuie îndepărtat uleiul.

Pește cu carne albă

Este foarte sărac în grăsimi, adesea este comercializat ca file, fiind foarte slabă se gătește rapid. Ca și recomandare nu gătiți peștele alb la cuptor cu microunde, fiind atât de subțiri se prăjesc rapid, există posibilitatea ca ele să nu se pătrundă îndeajuns pentru a distruge toate microorganismele.

Ce conține: există sute de specii de pești, majoritatea nu abundă în grăsimi, calorii și colesterol, în schimb sunt bogați în vitamine din complexul B, unele specii cu conținut generos în vitaminele A, D și E. Evită semipreparatele, cum ar fi batoanele de pește, conțin mulți acizi grași și conservanți.

Ce este indicat: peștii cu carne albă majoritatea au un gust fad, încearcă să cumperi pește proaspăt. Peștele congelat  corespunzător pe mare, poate fi superior calitativ celui proaspăt.

Crustaceele

Sunt foarte sărace în acizi grași saturați. Printre crustacee se numără, creveții, homarul, crabii și moluștele, scoicile de toate soiurile, stridiile, midiile, caracatița, calamarul. Toate sărace în calorii dar bogate în vitamine și minerale, deși unele conțin mult colesterol.

Ca și recomandare, crustaceele sunt perisabile, deci gătește-le în ziua în care le-ai cumpărat sau dacă sunt congelate, pune-le imediat în congelatorul de acasă.

Ce este indicat: scoicile și homarii nu au multe grăsimi, fiind și foarte săraci în colesterol. Creveții au conținut de grăsimi considerabil, fiind totodată bogați în vitamina D. Fierbe-le înăbușit sau frige-le la grătar. În general crustaceele fiind sărace în calorii, nu înseamnă că și fac bine la sănătate. Recomandăm să evitați crevetele, calamarii și scoicile prăjite.

Puiul

Este o bună sursă de proteine, poate fi sărac în acizi grași și saturați. Carnea de pui este comparabilă cu cea de vacă în privința calității și a cantității proteinelor, conține însă mai puțină grăsime decât aceasta. Puiul este bogat în vitamine din complexul B, dar și în minerale, cum ar fi zincul și fosforul.

Recomandare: înainte de a frige puiul întreg sau pieptul ne dezosat, înlătura pielița și presară condimente – busuioc proaspăt, salvie sau cimbru, astfel aroma condimentelor pătrunde în carne și nu în pieliță.

Ce conține: carnea albă de pui este mai săracă în calorii, grăsimi, acizi grași săturați și colesterol decât carnea roșie. Este bogată în proteine, acid nicotinic, riboflavina, fier, seleniu și zinc.

Ce este indicat: carnea de pui se pretează la orice metodă de preparare, așadar frige-o, prăjește-o, pune-o la grătar, fierbe-o sau călește-o, folosește-o la supe, salate ori alte mâncăruri.

Înlătură pielița neapărat pentru a reduce caloriile.

Curcanul

Poate fi sărac în grăsimi și acizi grași săturați, o excelentă sursă de proteine și vitamine din complexul B. Pieptul de curcan este ca și o alternativă la cea de pui, dar ca și la pui este indicat să îi scoți pielița înainte de a-l servi. Masculii sunt ceva mai săraci în grăsime și colesterol decât femelele, dar diferența este destul de mică.

Ce conține: pieptul de curcan fără pieliță este cea mai slabă carne. O porție de 85g are puțin peste jumătate de gram de grăsime.

Ce este indicat: contracarează gustul fad, adăugând multe condimente proaspete. Nu unge curcanul cu untură înainte de a fi fript, deoarece untura crește concentrația de sodiu.

Rața

Poate fi săraca în grăsimi și acizi grași săturați. Odată ce i-ai îndepărtat pielița, pieptul de rață are un conținut de grăsimi și acizi grași săturați mai mic decât pieptul de pui.

Recomandare: rața conține puțină carne în comparație cu numărul de oase, pieptul este mai bogat în carne și are mai puține oase. Carnea acestei păsări, bogată in arome, are multe în comun cu carnea de vită și cu puiul cu carne roșie.

Ce conține: carnea de rață este roșie, o porție de 85g conține aproape jumătate din rația zilnica recomandată de acid nicotinic, fier și seleniu, este totodată și o bună sursă de proteine slabe.

Ce este indicat: este mai indicat sa prăjești pieptul de rață la grătar sau să îl frigi. Asigură-te că ai curățat bine pielița de lângă carne. În general carnea de rață se comercializează congelată, asigură-te de ambalarea corectă a acesteia.

Gașca

Este bogată în grăsimi și acizi grași săturați. Este moale și suculentă, destul de bogată în grăsimi, chiar și fără pieliță.

Ce conține: gâsca friptă consumată fără pieliță are în jur de 96 mg de colesterol – aproape o treime din limita zilnică recomandată  și aproximativ o treime din rația recomandata de acizi grași săturați.

Recomandare: servește gâsca cu salate, pentru ca altfel este foarte consistentă. Consumați-o doar la ocazii speciale.

Ce este indicat: crestează pielea de pe piept pentru a permite grăsimii să se scurgă, frigeți pieptul pe grătar. Carnea de gâscă constituie un generos aport de vitamine B, conținând și fier, seleniu și zinc.

Ce nu este indicat: gâsca este o pasăre cu carne roșie și chiar dacă îi scoți pielița, este la fel de grasă, trebuie servită cu legume ușoare.

Pasările de vânat

Majoritatea sunt foarte sărace în grăsimi și în acizi grași săturați.

Fazanul, prepelița și porumbelul  se pot găsi numai în anumite perioade, deoarece sunt considerate delicatese.

Ce conțin: pasările de vânat sunt aproape toate sărace în calorii, grăsimi și colesterol, dar bogate în proteine, fier și vitamine din complexul B.

Recomandări: pasările mai mici sunt mai fragede, cele de cultură sunt în general mai grase și mai fade la gust decât cele sălbatice, carnea este destul de slabă și cu gust specific. Fazanul are cea mai slabă carne.

Ce este indicat: Struțul și fazanul, sunt pasările cele mai sărace în grăsimi. Struțul are o carne roșu întunecat, similară cu cea de vită. Rețetele de preparare variază de la o pasăre la alta, frigerea și fierberea la capac sunt cele mai răspândite metode de preparare.

Iată că am încheiat și capitolul carne de pasăre și cea din mediu acvatic și ne gândim că cea mai frecventă dorință pe care o persoană o are de-a lungul vieții este să fie sănătos. Suntem interesați de asemenea de modul în care arătăm, așa că fii oportun și întreabă despre alimentele pe care le consumi în fiecare zi. Poți chiar încerca sa ții un jurnal. Ancheta pe foaie este o metodă de investigare în scopul de a determina cantitatea de calorii ingerate și compoziția produselor alimentare, mai precis în substanțe nutritive, în cadrul unei evaluări individuale. Aceasta putând fi o metodă de control asupra organismului tău. Pentru a afla mai multe despre aceste procese nu ezita să consulți medicul nutriționist. Acest blog oferă informații despre nutriție,  printre multe alte domenii.

Cu bine.

Lasă un răspuns