Factori de risc pentru cancerul colorectal

Cancerul colorectal reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer atât la bărbaţi cât şi la femei. Având în vedere că peste 90% din cazurile de cancer colorectal apar la persoanele peste 50 de ani, aceasta reprezintă vârsta la care este recomandat screeningul.

Screeningul ajută la prevenţia cancerului colorectal prin depsitarea polipilor, care pot fi eliminaţi endoscopic înainte de a se transforma în malign; în plus screeningul ajută la identificarea stadiilor incipiente de cancer, care pot fi tratate mult mai uşor.

Factorii de risc pentru apariţia cancerului colorectal:

  • Vârsta. Riscul de a dezvolta cancer colorectal creşte cu vâsta. Boala este mai frecventă la persoanele de peste 50 de ani, iar şansa de a avea cancer colorectal creşte cu fiecare deceniu. Cu toate acestea, cancerul colorectal poate apărea şi la persoanele mai tinere.
  • Sexul. Riscul este în general egal, dar femeile au un risc mai mare de a face cancer de colon, în timp ce bărbaţii sunt mai susceptibili de a dezvolta cancer rectal.
  • Polipii. Polipii sunt formaţiuni/tumori necnceroase ce se dezvoltă pe peretele interior al colonului sau rectului. În timp ce ei sunt destul de frecvent întâlniţi la persoanele de peste 50 de ani, un alt tip de polip, menţionat ca adenom, creşte riscul de a dezvolta cancer colorectal. Adenomul este considerat un polip non-canceros şi este considerat a fi precursor al cancerului de colon sau rect.
  • Istoric familial. Părinţii, fraţii şi copiii ale unei persoane care a avut cancer colorectal sunt mai susceptibili faţă de această maladie. În cazul în care doi sau mai mulţi membrii ai familiei au avut cancer colorectal, riscul creşte la aproximativ 20%. Un istoric familial de polipoză familială adenomatoasă, polipoză asociată sau cancer de colon ereditar non-polipozic (HNPCC, sindrom Lynch) creşte riscul de a dezvolta cancer de colon. HNPCC poate creşte riscul de a dezvolta şi alte tipuri de cancer.
  • Dieta. O dietă bogată în grăsimi şi colesterol şi săracă în fibre a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal.
  • Stilul de viaţă. Alcoolul, fumatul, sedentarismul însoţit de obezitate poate duce la creşterea şanselor de a dezvolta cancer colorectal.
  • Diabetul zaharat. Persoanele cu diabet au un risc cu 30% până la 40% mai mare de a dezvolta cancer de colon.
  • Rasa. Cea mai mare incidenţă a cancerului colorectal se înregistrează în rândul populaţiei afrom-americane, în timp ce Asia, ţările latine, indienii şi cei din Alaska au cea mai mică rată de cancer de colon.
  • Zona geografică. Incidenţa cea mai mare de cancer colorectal este mai mare în ţările industrializate, iar cea mai mică în Asia, Africa şi America Latină.

Având unul sau mai mulţi dintre aceşti factori nu înseamnă că veţi dezvolta cancer colorectal. Cu toate acestea, după vrâsta de 50 de ani ar trebui să discuţi cu medicul tău despre aceşti factori de risc. Medicul poate sugera modalităţi de a reduce şansele de a dezvolta cancer colorectal.

colorectal-prevention-chart

Toate cele bune!

Lasă un răspuns