Efectele retinolului asupra pielii

Retinolul este o formă a vitaminei A ce se regăseşte pe lista ingredientelor unui număr din ce în ce mai mare de produse cosmetice, în special pe cele destinate îngrijirii tenului. Retinolul este descompus de către lumina soarelui, astfel încât produsele cu retinol ar fi indicat a se aplica seara, pentru a ac’iona pe timpul nopţii şi pentru a da cele mai bune rezultate. Efectul tratamentului cu retinol se poate observa după aproximativ 60 de zile.

efecte_retinol_piele

Reduce ridurile

Un studiu publicat în 2007 în Archives of Dermatology a arătata faptul că utilizarea retinolului poate reduce ridurile. O soluţie de 0,4% retinol poate reduce ridurile cu 1,64 puncte pe o scară de până la 10 puncte.

Retinolul are capacitatea de a stimula producţia de colagen şi GAG (glicozaminoglicani) esenţiali în reconstrucţia pielii şi, evident, în reducerea ridurilor.

Reduce acneea

Retinolul, în ambele sale forme, atât topic cât şi po (oral) poate ajuta la reducerea zonelor cu acnee. Proprietăţile de exfoliere a retinolului previne posibila obstrucţie a porilor şi reînnoieşte zonele cu probleme acneice.

Tratarea acneei cu retinol se face doar pe bază de prescripţie medicală, deoarece – aşa cum veţi vede într-un articol viitor, care va trata mai pe larg subiectul – acesta are o serie de reacţii adverse importante de care trebuie să se ţină cont atunci când se instaurează un tratament antiacneic.

Posibile probleme datorate retinolului

Exfolierea puternică a pielii cauzează de multe ori roşeaţă, senzaţie de arsură şi chiar durere. Reacţii alergice de fotosensibilizare dacă retinolul este folosit pe timp de zi. Dacă se foloseşte pe timp de zi este indicat ca persoana în cauză să folosească protecţie solară pentru a evita descompunerea retinolului, astfel evitând posibilele reacţii adverse.

Luat oral, retinolul poate provoca malformaţii congenitale grave, aşadar dacă sunteţi însărcinată sau intenţionaţi să rămâneţi indicat ar fi să nu apelaţi la acest compus.

Dacă urmaţi un tratament cu retinol este contraindicată administrarea de suplimente cu vitamina A, deoarece se poate potenţa efectul toxic al acestuia.

Sănătate!

Lasă un răspuns