Despre preparate din carne și vânat

Am revenit cu alte aspecte care contribuie la alimentație și nutriție, cu  aspecte în ceea ce privește carnea și preparatele din carne. Preferate în alimentația noastră, carnea de porc și cea de vacă, precum și mezelurile, nu sunt bune pentru inimă sub nici o formă, dar le putem include într-un regim alimentar echilibrat.

Iată câteva reguli :

  • Curăță carnea de grăsime înainte da o găti.
  • Limitează-te la porții de aprox. 85g de carne gătită (adică o friptură de dimensiunea unui pachet de cărți de joc sau a unei palme).
  • Consumă cu moderație, adică una este să consumi șuncă de câteva ori pe lună sau de câteva ori pe săptămână (în cazul în care consumi mai mult decât cantitatea și frecvența recomandată, poți corecta valoarea colesterolului cu un supliment alimentar cu Omega 3 de calitate).

carnea de vanat

Carnea de vacă, constituie o bună sursa de proteine și fier, vitamina B12, dar este bogată în grăsimi saturate. Deci are un conținut ridicat de colesterol și acizi grași saturați.

O porție de 85g de carne de vacă, gătită cu o optime din grăsimea de la suprafață, are aprox. 75g colesterol (fiind degresată i se reduce cantitatea de colesterol).

Carnea de vițel

Datorită metodelor zootehnice de creștere a vițeilor, carnea de vițel a căpătat o reputație proastă în ultimii ani. Este o carne mai săracă în grăsimi și în calorii, dar conține ceva mai mult colesterol.

Ce conține: 85g carne de vițel, conține mai mult colesterol decât o porție identică de carne tocată de vacă, dar are de vreo cinci ori mai putini acizi grași saturați.

Carnea de vițel este bogată în colesterol, poate fi un aliment sănătos dacă este gătită cât mai simplu.

Carnea de miel

Este bogată în proteine, fier și zinc, este similară cărnii de vacă în privința grăsimilor și a colesterolului.

Ce conține: 85g de pulpă de miel asigură un aport de vitamina B, dar și în jur de o treime din cantitatea recomandată de colesterol pe zi.

Peste 60% din caloriile cărnii de miel tocate provin din grăsimi. Alege porțiuni slabe din pulpă, curăță-le de toată grăsimea de la suprafață, gătește carnea rapid, fie că sunt prăjite, fierte sau înăbușite.

Carnea de porc

Astăzi, carnea de porc este cu 30%mai slabă decât cea de acum 20 de ani, dar tot trebuie aleasă cu multă grija, pentru că unele bucăți sunt extrem de grase. Carnea de porc foarte slabă este mai dificil de gătit, căci poate deveni mai tare.

Ce conține: o porție de mușchi file de 85g are un aport de doar 1,4 acizi grași saturați și 67 mg de colesterol. O porție identică de coaste are 4,9g acizi grași saturați și 103 mg de colesterol.

Alege porțiunile slabe și gătește-le cu multe legume pentru a reduce grăsimile din carne. Dacă o gătești la grătar, lasă grăsimea să se scurgă de pe carne când o gătești, dar ai grijă să nu o usuci de tot, asezonează tot timpul cu legume.

Organele

Surse excelente de vitamine și minerale, pot fi foarte bogate în colesterol.

Ficatul este cel mai răspândit preparat culinar de acest gen, fiind extrem de bogat în vitamina A și C, în fier, zinc și vitamina B12. Momițele de vițel sau de miel, constituie unul dintre puținele alimente din această categorie cu un supliment de vitamina C.

Ce conține: 85g de ficat de vacă aduce un surplus de 409 mg de colesterol, cu 109 mg mai mult decât cantitatea zilnică recomandată și un aport de vitamina C de vreo șapte ori mai mare. În general organele sunt bogate în fier și minerale esențiale, cum ar fi cuprul, zincul si fosforul, dar și în vitamine B.

Ficatul de vițel este mai fraged decât cel de vacă și are o aromă mai slabă, colesterol destul de ridicat, dar semnificativ mai redus decât cel de vacă. Momițele sunt considerate o delicatesă, au mai puține calorii și sunt chiar mai sărace în acizi grași saturați. Ficatul ideal este să fie gătit călit, tocmai pentru a nu pierde vitaminele si mineralele.

Organele,  in general sunt extrem de perisabile. Trebuie păstrate si manevrate cu grija, gătite chiar in ziua in care au fost cumpărate. Pesticidele, fertilizatorii, antibioticele si alte chimicale se pot acumula in ficatul animalului. Indicat ar fi sa ne asiguram de proveniența acestuia, preferabil de la animale mai tinere sau crescute fără administrarea unor asemenea substanțe.

Alimentele conservate si prelucrate

Mezelurile sunt aproape întotdeauna bogate în grăsimi și colesterol. Ele conțin organe și trigliceride, sodiul este adesea folosit pentru conservarea și pentru a le da aromă.

Acordă o mare atenție dimensiunii porțiilor, cele mai multe etichete de pe șuncă și salam indică o porție de 29-58 g, ceea ce înseamnă că șunca și salamul nu trebuie consumate în cantități mai mari de o felie, maximum două.

Ce conține: o porție de 85 g de șuncă extra slabă are numai 45 mg de colesterol și 4,5 g de grăsime, dar peste 1000 mg de sodiu, adică aproape jumătate din rația permisă pe zi.

Baconul este bogat în sodiu și grăsimi. Poate fi consumat la micul dejun, dar numai in ocazii speciale.

Caută variantele sărace in sodiu, cum ar fi baconul de curcan. Șunca extra slaba nu trebuie sa conțină mai mult de 5% grăsimi.

Nu sunt indicate, șunca presată și salamurile uscate sau semiuscate, deoarece pot conține nitrat sau nitrit de sodiu. Utilizează mezelurile pentru a da gust altor preparate, nu ca si antreuri.

Carnea de căprioară

O alternativă excelentă pentru amatorii de carne roșie, carnea de căprioara este mai slabă decât cea de vita. Carnea căprioarelor crescute la ferme nu are același gust specific de vânat și este mai frageda decât cea de căprioara sălbatică, unii cunoscători sunt de părere ca are un gust fad, in comparație cu vânatul. Carnea de căprioară se întărește rapid si trebuie gătită cu grijă.

Ce conține : carnea de căprioară este o sursa buna de proteine, săracă in grăsimi, aport generos de vitamina B12 si fier, precum si riboflavina, niacina si zinc. O porție de 85 g conține in jur de 3 g din totalul grăsimilor.

Despre varietățile de carne si modul lor de consum se pot scrie multe si sunt tabele care presupun porții recomandate si descrierea compoziției pe categorii si cantitate, dar am considerat ca respectând măcar ceea ce am scris mai sus este bine pentru a avea un mod de viată sănătos.

Ne oprim aici cu descrieri si indicații despre carne si preparatele acesteia, data viitoare o sa vorbim despre alta varietate de alimente de origine animala.

Cu bine.

Lasă un răspuns