De ce ar trebui să investim într-un tensiometru de calitate?

Acurateţea măsurătorilor ar trebui să fie factorul principal în luarea deciziei de achiziţionare a unui dispozitiv de măsurare a tensiunii arteriale. În momentul alegerii, acest criteriu ar trebui luat în considerare atât de distribuitori, cât şi de consumator având în vedere varietatea aparatelor pentru măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu.

tensiometru

Majoritatea dispozitivelor de pe piaţă nu îndeplinesc standardele de acurateţe pentru o recomandare clinică. Dacă aceste standarde sunt respectate şi în ce măsură, poate fi certificat de un test independent aşa cum este cerut de autorităţile Uniunii Europene şi de către societăţile internaţionale de specialitate.

Factori decizionali în alegerea unui tensiometru

1. Preţul – de multe ori prea mare raportat la veniturile noastre. Un tensiometru de calitate porneşte cam de pe la 150 de lei în sus. Dar merită? Noi suntem convinşi că merită, deoarece cum am spus şi mai sus, acurateţea măsurătorii tensiunii arteriale este certificată de autorităţi competente în acest sens.

2. Modelul/Firma – aici putem să vă spunem că în farmacia noastră se comercializează doar tensiometre produse de firme cu renume şi cu experienţă în acest sens. De exemplu: Hartmann – model de aparat Tensoval; Omron; Joycare, Sendo (japonez). Părerea noastră e că aceste mărci sunt cele mai performante şi de aceea vă sfătuim ca atunci când decideţi să achiziţionaţi un astfel de tensiometru să vă orientaţi către acestea.

3. De braţ sau de încheietură? Aceasta este încă o întrebare pe care şi-o pun mulţi pacienţi atunci când doresc să achiziţioneze un astfel de aparat.

Tensiometrele de încheietură – cele care măsoară tensiunea arterială la încheietura mâinii – sunt mai ieftine, preţul lor începând de la aproximativ 120 de lei, ca urmare sunt mai preferate de către pacienţi.

Dar sunt la fel de precise? Studiile efectuate de cardiologi au demonstrat că sunt precise, dar nu la fel de precise în măsurarea tensiunii arteriale precum cele de braţ.

Aşadar, chiar dacă preţul lor este ceva mai mare – aprox. 300 lei – valorile măsurate cu un tensiometru de braţ sunt mult mai precise. Deci, sfatul nostru este să alegeţi un astfel de tensiometru.

4. Garanţia – acum toţi producătorii se luptă să ofere garanţie cât mai mare produsului, dar nu întotdeauna o garanţie îndelungată arată fiabilitatea aparatului. De obicei o garanţie mai mare de 2 ani, ar trebui să ridice semne de întrebare.

Gândiţi-vă că mărcile de renume sunt pe piaţă de zeci de ani, având deja un renume, pe când celelalte în 2 ani de zile, sau 5 (am văzut producători care ofereau 5 ani la tensiometre) nu mai sunt pe piaţă. Sau cel puţin nu vor mai fi la noi în ţară.

Din experienţă vă putem spune faptul că până în acest moment niciun cumpărător nu a venit înapoi cu aparatul pe care l-a achiziţionat din farmacia noastră. Aşadar, nu spunem că noi comercializăm cele mai fiabile aparate, ci că aparatele de măsurat tensiunea sunt fiabile. O spun pacienţii noştrii!

Puţin despre tensiometrele din supermarket-uri

Mulţi pacienţi ne întreabă de ce preţul unui tensiometru din farmacie este cu mult peste preţul unuia din supermarket? Ca să răspundem la acestă întrebare, vă spunem că în primul rând contează tehnologia de fabricare care stă în spatele aparatului, apoi urmează certificările acestuia, certificări care sunt date de cele mai înalte şi competente forumuri de specialitate şi costă bani, deoarece pentru a ridica un astfel de aparat la standardele cerute este nevoie de investiţie.

Chiar dacă şi aparatul din supermarket măsoară tensiunea arterială, nu ţi se oferă garanţia – certificată – că aceasta este şi tensiunea corectă. Poate fi sau nu?

Gândiţi-vă că nu poţi să vii cu un aparat de 3 ori mai ieftin şi să te ridici la standardele unui aparat scump. E logic, nu?

Aşadar, dacă vă hotărâţi să alegeţi vreodată un aparat de măsurat tensiunea, orientaţi-vă întotdeauna către unul care îndeplineşte toate standardele cerute de autorităţile internaţionale. Şi de ce nu, pentru mai multe sfaturi vă stăm la dispoziţie, atât aici pe blog, pe pagina de Facebook şi, de ce nu, în farmacia noastră.

Toate cele bune!

Lasă un răspuns