Prin definiție, homeopatia este “tratamentul bolii prin doze minime de substanțe naturale care, la o persoană sănătoasă, ar produce simptome de boală”. Cu alte cuvinte, este o practică alternativă de medicație care folosește cea mai mică cantitate posibilă dintr-un ingredient activ pentru a ajuta la tratarea sau vindecarea unei boli, chiar dacă același ingredient poate contribui la o boală în primul rând.
Începând cu anul 2012, cercetările au arătat ca aproximativ 5 milioane de adulți americani și 1 milion de copii au utilizat homeopatia numai în anul precedent. Homeopatia datează de la sfârșitul anilor 1700, iar astăzi Organizația Mondială a Sănătății o recunoaște ca fiind „cel de-al doilea cel mai mare sistem terapeutic utilizat în lume”.
Medicina homeopată provine dintr-o gamă de substanțe naturale, care pot fi plante, minerale sau animale. Exemple de substanțe pe care un medic homeopat le-ar putea folosi pentru a trata un pacient includ: ierburi proaspete sau uscate, cărbune activ, oțet, usturoi, cofeina, ierburi de munte, albine, arsenic alb, iedera otrăvitoare și urzica. Aceste substanțe sunt extrase sau prelucrate într-un mod specific pentru a crea tablete, unguente pentru piele, geluri, picături sau creme.
Care sunt remediile homeopate cele mai cunoscute? Sunătoarea, mușețelul, carbonat de calciu, potasiu și siliciu, spre exemplu.
Medicina homeopată este considerată o practică sigură și remediile au fost reglementate de FDA (Food and Drug Administration), de la sfârșitul anilor 1980. Deși au existat multe dezbateri în comunitatea medicală, de-a lungul anilor cu privire la funcționarea sau nu a remediilor homeopate, mulți pacienți sunt capabili să găsească scutire de boli precum: alimentare sau alergii sezoniere, insomnie, oboseală, etc, folosind doze foarte mici de substanțe naturale, soluții homeopate sigure.
Cum funcționează homeopatia ?
Vă întrebați de ce ar fi benefic să utilizați substanțe homeopate pentru ajuta tratarea unei boli sau a unei probleme de sănătate dacă aceeași substanță pare să contribuie, de asemenea la boală? Ideea este ca această practică ajută la stimularea sistemului imunitar și a capacitații naturale a organismului de a se vindeca. După cum spune școala de homeopatie: „ceea ce este capabil să provoace este capabil să și vindece”.
Unul dintre cele mai importante principii ale medicinii homeopate este că tratamentele trebuie să fie individualizate și adaptate simptomelor, istoricului corpului și nevoilor specifice fiecărei persoane. Chiar dacă doi oameni se luptă cu aceeași boală, ei pot primi mai multe recompense de la medicii lor homeopați pe baza situației lor unice și a modului în care organismul lor ar fi adaptat să răspundă.
Ceea ce face ca medicina homeopată să fie diferită de cea convenționala este aceea că emoțiile și personalitatea pacientului sunt foarte importante. Pacienții răspund diferit la o serie de doze de medicamente homeopate, dintre care unele necesită doze mult mai mari decât altele, în funcție de situația lor. Remediile homeopate – de exemplu, ierburi adaptate, minerale, ciuperci medicinale sau produse de origine animală, de exemplu sunt diluate până la o anumita potență, în funcție de nevoile pacientului, iar scopul este de a folosi doza minimă posibilă, care va oferi în continuare beneficii.
Iată câteva principii fundamentale și modul în care funcționează acest sistem:
Medicii homeopați evaluează mai întâi un pacient și identifică simptomele unei boli, pentru a le “potrivi” cu un remediu.
Simptomele sunt, de obicei, clasificate în funcție de intensitatea și frecvența lor, iar apoi se atribuie remedii specifice.
Deoarece homeopatia este o practică „holistică”, se ia in considerare întregul stil de viață, obiceiurile și personalitatea pacientului. Există un accent foarte puternic asupra simptomelor și condițiilor emoționale care ar putea contribui la boală. De exemplu homeopatia ține seama de faptul că stresul emoțional poate declanșa dureri de cap de tensiune și lipsa de somn care pot contribui la probleme digestive.
Multe remedii homeopate au un nume scrise în latină (după animal, minerale sau sursa de plante ) și li se atribuie un număr și un raport pentru a descrie cât de puternică este soluția.
Este obișnuit ca medicamentele homeopate să fie numite „trucuri” sau „tincturi mamă” care sunt pur și simplu soluții făcute fie prin măcinare, distilare sau extragere a ingredientelor active într-un fel de purtător (de obicei, fie alcool, fie apă). Numerele sau rapoartele potențiale zecimale sunt date fiecărui remediu, pentru a indica raportul dintre ingredientele chimice active în raport cu apa sau alcoolul.
Multe substanțe homeopate sunt capabile să provoace toxicitate, intoxicații sau reacții negative dacă sunt administrate în doze destul de mari (cum ar fi mercur, arsen sau chiar venin de șarpe, de exemplu). Prin urmare, se administrează de obicei doze foarte mici – chiar și doze atât de scăzute încât substanța însăși este practic neidentificată, datorită faptului că este foarte diluată.
Ce categorie de pacienți folosesc cel mai mult remediile homeopate?
Cei care suferă de:
- depresii
- alergii
- astm
- migrene și dureri de cap, tensiune și tulburări de anxietate
- dermatită și alte afecțiuni ale pielii
- artrită
- oboseală
- tulburări tiroidiene sau boli autoimune
- probleme digestive precum sindromul colonului iritabil.
Școala de homeopatie a constatat că până la 85% din studiile controlate aleatoriu demonstrează că homeopatia este mai eficace decât placebo. O provocare este faptul că în prezent nu au existat multe studii clinice pe termen lung, bine controlate, care să ducă la investigarea efectelor tratamentelor homeopate, în special în comparație cu cei care au fost finanțați pentru a studia mai multe medicamente occidentale – cum ar fi antibioticele, vaccinurile și medicamentele pe bază de prescripție medicală.
O teorie care este prezentată de medicii homeopați ca răspuns la afirmația că remediile homeopate sunt prea diluate pentru a funcționa este chiar acest fapt. Chiar și atunci când un remediu homeopat are o putere foarte scăzută, este încă posibil să rămână chiar și o cantitate mică de ingredient activ și să aibă efect asupra pacientului. Experții homeopați fac trimitere la studii care arată că moleculele de apă pot lua o formă fizică în care particule extrem de mici ale unui produs chimic activ, gaze sau anumite tipuri de lumină pot fi înglobate și au efect asupra pacientului, aceste teorii au fost dovedite și de microscopie și spectroscopie care au arătat că ingredientele active rămân chiar și după o diluare foarte mare.
5 beneficii ale homeopatiei
- Sunt examinate individual toate aspectele unui pacient
Homeopatia nu vede o boală ca fiind doar o colecție de simptome, ci mai degrabă o reacție la situația unică a unui pacient.
Homeopatia tratează toate simptomele cu care se confruntă un pacient, inclusiv cele care sunt “spirituale, emoționale, mentale și fizice”. Aceasta înseamnă că tratamentele homeopate țin cont de stresul cronic și convingeri despre capacitatea cuiva de a se îmbunătăți, pe care acum știm că este extrem de importantă pentru sănătatea generală.
- Sunt folosite doze mici de produse naturale
Remediile homeopate nu sunt făcute cu medicamente sau substanțe chimice produse de om, ci mai degrabă făcute din lucruri găsite în natură, cum ar fi mineralele și ierburile. Acestea sunt utilizate în mod normal, în doze foarte mici și sunt „blânde, subtile și puternice”. În comparație cu medicamentele eliberate pe rețetă, ele prezintă un risc foarte scăzut de dependență și foarte rar produc efecte secundare negative.
- Ajută la tratarea alergiilor și a astmului
Tratamentul homeopatic se utilizează pentru a trata alergiile și astmul într-un mod foarte asemănător tratamentelor convenționale, oferind unui pacient o cantitate mică de aceleași substanțe care provoacă alergiile.
- Poate ajuta la reducerea anxietății și a depresiei
Homeopatia este adesea folosită împreună cu formele tradiționale de psihoterapie, cum ar fi terapia comportamentala cognitivă, pentru a ajuta la tratarea simptomelor tulburărilor psihice, inclusiv a bolilor psihice. Multe persoane cu anxietate și depresie se confruntă cu probleme cum ar fi insomnia sau tulburări de somn, oboseala, dureri musculare, dureri de cap și tulburări digestive. Un medic homeopat abordează toate simptomele asociate tulburărilor psihice, atât fizice, cât și emoționale, ceea ce poate ajuta pacientul să se recupereze mai repede.
- Ajută la controlul durerii
Anumite studii au constatat că persoanele care suferă de dureri cronice pot beneficia de tratamente homeopatice, fără a fi nevoie de proceduri riscante sau medicamente.
Precauții privind homeopatia
Nu toți experții în sănătate sunt de acord că homeopatia este sigură și eficientă. In opinia unor cercetători, concluzia lor a fost că majoritatea beneficiilor pe care le-au avut pacienții din tratamentele homeopatice au fost datorate probabil efectelor placebo. Cu alte cuvinte, deoarece pacienții credeau că se îmbolnăvesc și că primeau substanțe care să ii ajute să se vindece, s-au răzvrătit și s-au simțit mai bine ca urmare a credințelor proprii.
Alegerea va depinde în cele din urma de dumneavoastră, dacă alegeți să încercați o abordare naturală, holistică homeopată pentru rezolva simptomele. Dacă decideți să încercați homeopatia vă confruntați cu un risc mic și aveți șanse mari să vă simțiți mai bine, așa cum mulți au raportat.
Concluzia finală privind homeopatia
Homeopatia datează din secolul al XVIII- lea și este o practică holistică, utilizând doze mici de substanțe naturale pentru a ajuta la îmbunătățirea capacitaților naturale de vindecare a organismului.
Per total, riscul remediilor homeopate este foarte scăzut, deoarece aceste substanțe sunt considerate în mare măsură sigure, sunt ușor de utilizat și nu sunt dependente de prescripții repetate.
Tu ce alegi pentru sănătatea ta ?
Cu bine.