Constipatia

In mod obisnuit, numarul de scaune considerat a fi in limitele normalului variaza intre un scaun la una sau doua zile. Aproape fiecare individ poate avea scaune mai rare decat in mod obisnuit, in majoritatea cazurilor constipatia fiind temporara si nu este grava.

Scaunul tare si uscat, caracteristic constipatiei apare atunci cand colonul absoarbe prea multa apa sau cand contractiile musculare ale colonului sunt prea lente, facand ca fecalele sa stagneze prea mult timp in colon si astfel sa existe timp indelungat in care apa sa fie extrasa din materiile fecale.

Cea mai frecventa cauza de constipatie este dieta saraca in fibre alimentare si bogata in grasimi provenite din branza, oua si carne. Oamenii care au tendinta spre constipatie, ar trebui sa bea suficienta lichide in fiecare zi – minimum 2l. Lipsa de exercitiu fizic „leneveste” activitatea colonului si poate duce la constipatie prin incetinirea activitatii intestinale. Constipatia apare adesea dupa un accident sau in timpul unei boli, cand persoana respectiva trebuie sa stea imobilizata la pat, unele medicamente pot duce la constipatie, schimbarile din viata de zi cu zi , ignorarea nevoii de a merge la toaleta,  afectiuni si boli tipice, disfunctiile intestinale.

image (24)

Tratament: hrana bogata in fibre include fasole, toate cerealele, fructe proaspete si legume ca sparanghelul, salata, varza si morcovii, consumul suficient de apa si de alte lichide ca sucurile de fructe si legume si supa limpede, exercitii fizice zilnice si rezervarea unui timp suficient pentru a merge la toaleta,  medicul poate recomanda laxativele sau clisma dar pentru o perioada limitata de timp.

 

Lasă un răspuns