Ce pericole ascund antiperspirantele?

Am să vă adresez o întrebare care la prima vedere poate părea ciudată, dar dacă priviţi puţin mai departe şi vă preocupă starea voastră de sănătate o să vedeţi că întrebarea poartă o semnificaţie suplimentară. Aşadar, întrebarea: Astăzi, aţi folosit deodorantul?

efecte_ascunse_antiperspirante

Cercetătorii au ajuns la concluzia că utilizarea zilnică a deodorantelor ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Majoritatea deodorantelor de pe piaţă conţin aluminiu, dar nu ca atare, ci sub formă de săruri. De exemplu, cele mai frecvente săruri de aluminiu din deodorante sunt: clorura de aluminiu, clorhidratul de aluminiu şi, mai nou, aluminiu zirconiu tetraclorhidrex glicină. Mai sunt şi alte săruri folosite, dar se folosesc din ce în ce mai rar.

Aplicate pe piele frecvent şi în cantităţi importante aceste săruri de aluminiu pot dăuna pielii provocând unele afecţiuni ale acesteia, cum ar fi:

  • iritarea pielii – dermatita de contact
  • acnee
  • alte reacţii alergice

De ce se folosesc sărurile de aluminu în produsele antipersiprante?

Aluminiul ca atare nu se dizolvă în soluţii apoase ca urmare este dificil de lucrat cu el. În schimb sărurile de aluminiu sunt solubile în soluţii apose astfel că manevrarea acestuia devine mult mai uşoară. Acesta este un prim argument.

Doi. Odată ajunse în contact cu zona sub-braţului aceste săruri în prima fază se combină cu transipraţia. Se elimină sarea din complexul sare-aluminiu astfel încât rămân doar produşii de secreţie (transpiraţia) şi aluminiul. Pentru că este un compus insolubil în soluţii apoase (traspiraţia este o soluţie apoasă) aluminul va rămâne blocat în porii glandelor sudoripare, astfel încât produşii de secreţie nu mai pot fi eliminaţi. Practic sarea ajută aluminiul să ajungă în pori pentru a stopa eliminarea transpiraţiei. Ce am prezentat este de fapt mecanismul de acţiune al antiperspirantelor (anti-perspiraţie, anti-transpiraţie).

Datorită acestui efect antipersiprantele au o eficienţă ridicată în comparaţie cu deodorantele. Despre deodorante vom vorbi cu altă ocazie.

Ce pericole ascund deodorantele?

Datorită efectului cumulativ al aluminiului, în ultimii ani s-a marşat pe ideea că ar favoriza dezvoltarea cancerului, însă dovezile pe acest subiect nu sunt concludente.

De ce cancer?

În primul rând deoarece zona sub-barţului este în apropiere de zona mamară. Un studiu publicat în 2011 a arătat că biopsiile din ţesutul canceros mamar conţineau cantităţi importante de aluminiu.

Un al doilea aspect în ceea ce priveşte această discuţie pe tema antiperspirante-cancer este legat de faptul că aluminiu ar acţiona în organism similar estrogenilor. Dacă nu ştiaţi aflaţi acum că, estrogenul în cantitate prea mare (Atenţie, femeile ce iau anticoncepţionale fără a fi nevoie! – discutăm cu altă ocazie când e şi când nu e nevoie) în organism este responsabil de cancerul mamar. E demonstrat ştiinţific.

Pe scurt, ca să înţelegeţi de ce estrogenul în exces nu e bun, trebuie să ştiţi că estrogenul este responsabil printre altele de creşterea şi dezvoltarea celulelor mamare. Aflându-se în concentraţie ridicată acesta poate ajuta celulele canceroase să prolifereze (să se dezvolte).

Alţi compuşi incriminaţi au fost, spun au fost pentru că acum tendinţa e de a fabrica produse fără ei, parabenii, care erau folosiţi – şi sunt folosiţi în continuare – pe post de conservanţi. Exemple de parabeni: metilparaben, propilparaben sau butilparaben. Şi aceştia acţionează similar estrogenilor putând perturba echilibrul hormonal al organismului.

Triclosanul este un compus antibacterian comun, care în combinaţia cu apa formează cloroformul, o substanţă cancerigenă. Un studiu din 2004 publicat în „Journal of Applied Toxicology” a găsit parabeni în 18 din 20 tumori de sân. Totuşi, nu a existat nicio examinare a nivelului de parabeni din ţesutul normal pentru a determina o relaţie de cauzalitate între aceştia şi incidenţa cancerului de sân.

În 2006 un studiu publicat în „Eastern Mediterranen Health Journal” a studiat obiceiurile a 54 de femei cu cancer şi a 50 de femei fără. Cercetătorii nu au descoperit nicio asociere dintre această afecţiune şi utilizare antiperspirantelor.

O meta analiză publicată în 2003 în „European Journal of Cancer” a arătat că vârsta femeilor diagnosticate cu cancer de sân era mai mică la cela care foloseau antiperspirante şi se epilau. De aici s-a concluzionat că epilatul zonei sub-braţului poate creşte expunerea la substanţele cancerigene din antiperspirante. Diagnosticul a fost pus chiar mai devreme în cazul persoanelor care au început aceste obiceiuri (epilarea) înaintea vârstei de 16 ani.

Ca o concluzie personală după ce am studiat această problemă mai îndeaproape aş putea spune că posibilitatea de a dezvolta un cancer mamar după utilizarea antiperspirantelor este foarte mică. În schimb, pot afirma că aceşti compuşi de care am discutat pot favoriza dezvoltarea unui posibil cancer. Reţineţi, îl pot favoriza, nu declanşa!

Alte pericole ce pot sta în spatele antiperspirantelor pot fi:

Alergiile

Multe ingrediente din antiperspirantele disponibile au un potenţial alergogen, care poate varia de la roşeaţă uşoară şi senzaţie de arsură până la o reacţie alergică completă. Aluminiul, parabenii, triclosanul, dioxidul de siliciu, stearatul, propilen glicolul şi talcul pot fi potenţiali alergeni. De asemenea, parfumul poate fi considerat un compus cu potenţial alergogen.

Ce alternative avem?

Din fericire există alternative. Chiar dacă nu sunt la fel de eficiente ele pot fi folosite ca alternativă a antipersiprantelor cu aluminiu.

Când ştim că un produs poate fi folosit în siguranţă? Păi trebuie să privim lista de ingrediente ce asigură prezervarea produsului, adică la conservanţi. Conservaţi ce pot înlocui parabenii: benzoatul de sodiu şi sorbatul de potasiu. Triclosanul poate fi înlocuit cu ulei de arbore de ceai, iar agenţii pe bază de legume pot înlocui propilenglicolul.

Pe piaţa din România sunt astfel de produse naturiste ce oferă o alternativă celor pe bază de aluminiu, însă, trebuie să o spun, eficacitatea acestora este mult sub cea oferită de produsele – să le spunem – chimice.

Dacă aveţi întrebări, nu ezitaţi să întrebaţi în comentarii.

Pe curând!

Lasă un răspuns