Carnea noastră cea de toate zilele

cha-shao-beef-cooked-2

 În ultimii ani s-au dezvoltat foarte multe teorii legate de alimentație. Diferiți specialiști sau, din păcate, pseudospecialiști ne îndrumă spre anumite tipuri de alimentație. Nu mai știm cum e mai bine, să mâncăm raw, vegan sau poate pe tipul grupei sangvine? Să mergem la nutriționist sau la medic? Fiecare tip de alimentație are setul de argumente despre beneficiile pe care le aduce organismului și un set de explicații care, teoretic, ar trebui să aibă o bază științifică solidă. De cele mai multe ori studiile lipsesc și urmările pe termen lung sunt necunoscute. E bine sau nu să fim vegetarieni, e bine sau nu să mâncăm raw?

În acest amalgam majoritatea nu conștientizează adevărata problemă, faptul că suntem mereu într-o extremă. Recurgem de multe ori la o alimentație care nu mai este naturală organismului nostru. E necesar să ne readucem aminte că ne-am dezvoltat și adaptat pe parcursul a mii de ani și nu vom putea revoluționa nimic pe parcursul vieții noastre. Durata vieții unui om este un fragment insignificant comparativ cu istoria omenirii.

Nu vom încerca în acest articol să înclinăm balanța în vreo direcție, vom încerca doar să vă oferim câteva informații care pot ajuta la alegerea unei alimentații cât mai apropiate de cea pentru care organismul nostru s-a adaptat.

Conform paleontologilor care au studiat îndeaproape evoluția omului, un pas extrem de important în dezvoltarea creierul nostru a fost faptul că am învățat să gătim mâncarea și, mai ales, carnea. Se pare că mâncarea gătită a oferit strămoșilor noștri mai multă energie, un aspect esențial în lupta de supraviețuire.

Omul a găsit o modalitate de a extrage mai eficient nutrienți din alimente, și-a mărit capacitatea creierului și a consumat mai multă energie pentru a se dezvolta și a crește. Carnea a jucat un rol important, dar, totodată, nu a fost niciodată atât de accesibilă și abundentă așa cum este azi. În mod cert, pe parcursul a mii de ani, omul nu a avut carne la fiecare masă din zi, astfel consumând foarte multe fructe, rădăcini, nuci şi legume care, probabil, nu erau gătite.

În continuare rămâne la latitudinea noastră ce mâncăm, cât mâncăm și cum mâncăm. Organismul nostru va decide dacă alegerea este sau nu corectă, îmbolnăvindu-se sau rămânând sănătos.

Lasă un răspuns