ALOE VERA, planta medicament

Se spune că utilizarea plantelor în scop medicinal este la fel de veche ca și omenirea. Astăzi, s-a redescoperit valoarea plantelor medicinale în dietă și ca mijloc de însănătoșire, nu în ultimul rând pentru că oamenii pun în discuție tot mai frecvent efectele secundare inacceptabile ale multor medicamente sintetice. Plantele medicinale mai au avantajul deosebit de a cauza foarte puține efecte secundare, dacă există vreunul, presupunând că sunt utilizate în mod corect.

Aloe Vera

Dar să intram în miezul problemei, Aloe Vera este unul dintre cele mai grozave daruri ale naturii și dintre numeroasele atribuții, cea mai potrivită caracterizare este «Planta Medicament».

Proprietățile terapeutice ale Aloei Vera sunt datorate varietății mari de compuși care se află într-un echilibru perfect și acționează împreuna ca o echipă.

Se consideră că doar 5 specii de aloe au proprietăți medicinale dovedite, una dintre ele fiind Aloe barbadensis Miller, dovedindu-se a fi cea mai eficientă dintre speciile de Aloe. Plantei îi sunt necesari 4-5 ani ca să ajungă la maturitate și are un ciclu de viată de aproximativ 12 ani.

Se cunosc peste 75 de specii de compuși în frunza de Aloe Vera, valoarea medie a ph-ului este de 4,55 deci este destul de acid. Gelul din aloe Vera este unul dintre cocteilurile cele mai potente ale naturii.

Analizând conținutul frunzei de Aloe Vera aș dori să punctez următoarele aspecte importante:

 • Lignina este o substanța de structură prezentă în gel, fără proprietăți terapeutice dar asigură penetrarea preparatelor de uz topic în piele.
 • Saponinele sunt glicozide, substanțe asemănătoare săpunului, cu proprietăți antiseptice, capabile să curețe.

Minerale

 • Calciul are un important rol structural în oase și dinți, dar este esențial și pentru structura celulară și în transmisia nervoasă.
 • Manganul este un component al multor enzime și este necesar pentru activarea altor enzime. Aceste substanțe sunt proteine complexe, care accelerează reacțiile chimice în plantă.
 • Sodiul este un mineral foarte important, care împiedică secrețiile corpului să devină prea acide sau prea alcaline. De asemenea este implicat în conductivitatea electrică în mușchi și nervi, precum și preluarea substanțelor nutritive de către celule.
 • Potasiul, la fel ca sodiul, este implicat în echilibrul acido-bazic din organism și în conductivitatea electrică în nervi și mușchi.
 • Cuprul este de asemenea un component al multor enzime și facilitează acțiunea fierului de transportor de oxigen în hematii.
 • Magneziul este implicat în metabolismul calciului în timpul osteogenezei și este necesar membranelor celulelor nervoase și musculare pentru conducerea impulsurilor electrice.
 • Zincul contribuie la metabolizarea proteinelor, a zaharurilor și a grăsimilor. Studiile recente au demonstrat că schizofrenia poate fi asociată, parțial, cu deficiența de zinc. Zincul este de asemenea recunoscut ca un factor important în sănătatea bărbaților și a funcției reproductive.
 • Cromul este necesar pentru funcționarea adecvată a insulinei care controlează nivelul zaharului în sânge, de aceea pentru diabetici este vital un aport suficient.
 • Fierul permite transportul oxigenului în organism sub formă de hemoglobină.

Vitaminele

 • Vitaminele A,C și E sunt importantele vitamine antioxidante, esențiale în lupta cu radicalii liberi. Toate trei influențează pozitiv sistemul imunitar, vitamina C în special, ajută în procesul de vindecare al rănilor, la producerea de colagen, păstrând învelișul oaselor și articulațiilor ferme și puternice. Vitamina A este esențială pentru menținerea acuității vizuale pe timp de noapte. Vitamina E ajută organismul să utilizeze oxigenul, previne formarea cheagurilor de sânge, tromboza, ateroscleroza, îmbunătățește vindecarea rănilor, fertilitatea și are efect benefic asupra pielii.
 • Vitamina B12. Aloe Vera este una dintre putinele plante – sursa a acestei vitamine esențiale necesară formării globulelor roșii.
 • Acid Folic, acesta este foarte important în dezvoltarea globulelor roșii.

Aminoacizii

Organismul uman necesită 20 de aminoacizi pentru a-și menține starea de sănătate și toți în afară de opt sunt produși de către organism. Ceilalți denumiți acizi esențiali, trebuie administrați prin hrană.

Aloe Vera asigura 19 aminoacizi din cei 20 necesari și șapte din cei opt esențiali. Aminoacidul lipsă este triptofanul.

Enzimele

Aloe Vera conține numeroase enzime, care pot fi împărțite în două grupe, cele care favorizează digestia și cele antiinflamatoare. Dintre cele care favorizează digestia, amintim amilaza, descompune amidonul și zaharurile, în timp ce altele, ca lipaza, descompun grăsimile. In consecință, substanțele nutritive din hrana noastră pot fi absorbite mai eficient, dacă se consumă aloe în mod regulat.

Zaharuri

Aloe Vera conține două tipuri de glucide, monozaharide, cum ar fi glucoza și fructoza și glucide numite polizaharide (glucomanan sau acemanan).

Steroli

Sterolii din plante sunt importanți agenți antiinflamatori, cei mai importanți sunt: campesterol, β-sitosterol, lupeol, acesta acționează ca și agent antiseptic și analgezic.

Acidul Salicilic

Este metabolizat în organism la un compus asemănător aspirinei, care împreună cu lupeolul asigură o parte a proprietății analgezice. Alte molecule mici descoperite în materia solidă sunt diferiți hormoni vegetali.

Așadar, gelul de Aloe Vera, este produs din frunzele mature recoltate, din acest gel stabilizat se prepară apoi băuturi medicinale sau creme și loțiuni pentru aplicații externe.

Aloe Vera are trei calități importante

 Este înzestrată cu micronutrienți esențiali, țesuturile care mor sunt înlocuite rapid. O alimentație sărăcăcioasa nu poate menține un corp sănătos și în formă. De când a crescut importanța medicinii nutriționiste se spune tot mai des «dacă medicii de azi nu devin nutriționiștii de mâine, atunci nutriționiștii de azi vor deveni medicii de mâine»

Distruge bacterii, virusuri, ciuperci și fermenți

Experiențele de laborator au demonstrat că în doza normală gelul de Aloe Vera poate să distrugă anumite microorganisme, în special cele care cauzează infecții ale pielii și rănilor, cum ar fi temutul Staphylococcus. Dermatomicoza sportivilor (tinea pedis) care afectează atât unghiile de la picioare cât și cele de la mâini, a fost distrusă cu soluție de Aloe Vera în proporție de 85%, de asemenea  rezistentul Herpes zoster (zona zoster), cât și Herpes simplex, a fost dovedită acțiunea antivirală asupra acestora. Trichomonas vaginalis, cauza comună a infecției vaginale, a fost distrusă cu Aloe Vera, de asemenea și Candida albicans.

Reduce inflamația

Inflamația este reacția țesutului sănătos la vătămări. Dacă însă răspunsul inflamator este prea puternic, cum este cazul reacției hipersensibile în astmul alergic, se va petrece un efect advers rezultând deteriorări suplimentare ale țesuturilor. Aceste afecțiuni sunt tratate în mod normal cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Combinația dintre aport de nutrienți, reducerea infecției și inflamației, când este cazul, conduce la accelerarea creșterii celulei noi și o vindecare mai rapidă.

Așadar, Aloe Vera este un leac universal, acest articol poate fi o lectură esențiala atât pentru cei interesați de beneficiile complementare ale Aloei Vera cât și pentru oricine caută să-și amelioreze singur starea de sănătate. Pentru informații mai amănunțite despre potențialul și abundența fascinantă a Aloei Vera o sa revenim într-un articol viitor.

Cu bine.

Lasă un răspuns