Adevărul despre Glanda Tiroidă

Cu toate că tiroida cântărește în jur de 15-30 gr, având formă de fluture în jurul gâtului, în partea de jos, joacă un rol important în viața ta.

Ea produce hormoni care influențează fiecare celulă, țesut și organ din corpul tău. Glanda tiroidă reglează metabolismul,  are un rol important în organism pentru funcțiile corpului critice, cum ar fi ritmul cardiac, fertilitatea, este implicată în funcția gastro-intestinală, reglează nivelul glicemiei, producția acidului gastric, chimia creierului și detoxifierea ficatului.  Așa că atunci când apare o dereglare în funcționarea tiroidei, efectele se manifestă în moduri diferite. Semnele unei afectări ale glandei tiroide pot fi subtile sau greu de diagnosticat.

Adevarul despre glanda tiroidaMulte dintre problemele menstruale pot fi semne ale unei afecțiuni tiroidiene nediagnosticate. Fetele cu menstruație foarte devreme sau foarte târzie, ar trebui să fie evaluate pentru o potențială problemă tiroidiană, deoarece acestea pot fi în mod frecvent o cauză a pubertății precoce sau întârziate.

Atât hipotiroidismul cât și hipertiroidismul pot afecta fertilitatea la femei,  dezechilibrele hormonilor tiroidieni influențează echilibrul hormonilor care cauzează ovulația.

Atât bărbații cât și femeile pot fi afectați de dezechilibrul glandei tiroide, dar femeile sunt într-un procent mai mare.

Dacă te simți deprimată sau anxioasă și nu ai răspuns la medicamentele tipice, acest lucru poate fi un indiciu bun că există o problemă cu tiroida. Depresia este adesea legată de hipotiroidism, în timp ce mulți medici au observat o legătura între hipertiroidism și atacuri de panică frecvente.

Acesta este motivul pentru care este atât de important să se concentreze asupra stării de sănătate a întregului sistem glandular înainte de a recurge rapid la medicamentație care nu abordează cauza. În timp ce hormonii tiroidieni stau la baza prescripțiilor medicale în afecțiuni ale glandei tiroide, putând fi astfel aduși la un nivel normal în sânge, ei nu vor aborda ceea ce a cauzat afectarea glandei tiroide, printre altele încetinind-o.

Medicina clasică nu a găsit rezolvarea definitivă pentru această boală autoimună, dar numeroși suferinzi învață cum să trăiască cu ea. Știința se vede pusă în fața unor enigme greu de pătruns. Nu este o maladie provocată de viruși sau bacterii, nici de celulele canceroase ori de formațiuni benigne. Intr-o afecțiune autoimună cum este cea care afectează glanda tiroidă, organismul se atacă el însuși pe sine, fiind un veritabil flagel al civilizației moderne. In Europa, de exemplu, există aproape 60.000 de bolnavi, dintre care cei mai numeroși suferă de psoriazis, tiroida Hashimoto și boala Behterev, afecțiuni reumatoide sau colopatii cronice, cum este boala Crohn și colita hemoragică.

Cum iau naștere aceste boli? Cum pot fi eventual vindecate?

Bolile tiroidiene sunt cam de 5 ori mai frecvente în rândul femeilor decât printre bărbații.

Zestrea genetică nu reprezintă o explicație suficientă pentru creșterea spectaculoasă a incidentei bolilor autoimune în ultimii ani. O altă teză afirmă astfel: colapsul sistemului imunitar este provocat nu de stres, ci de plictiseală. Igiena, medicamentele și vaccinurile au anihilat în mare măsura acțiunea microbilor și a paraziților, încât sistemul imunitar aproape că nu mai are de luptat cu inamici externi, iar acum își caută noi ținte în organismul propriu.

In ce constă de fapt o boală autoimună?

In momentul când patrulele autoapărării noastre întâlnesc celule cu identitate necunoscută, dau alarma, încep să producă anticorpii corespunzători și astfel așa numitele limfocite T primesc instructajul necesar, pentru a ști să recunoască toate tipurile de celule ale corpului, însă în cazul afecțiunilor autoimune sunt puse în circulație limfocitele ce reacționează la țesuturile proprii ca la un corp străin, luând astfel naștere inflamații care nu se mai resorb, țesutul nu își mai poate îndeplini funcțiile și în cele din urmă se distruge.

Există speranțe de vindecare?

Până în prezent, medicina nu dispune de o terapie capabilă să elimine această tulburare intervenită în mecanismele de apărare ale organismului.

Doctorul Dorin Dragoș, medic primar medicină internă, consideră că atunci când un pacient acuză o senzație de disconfort (durere, jenă, nod, constricție, apăsare sau chiar sufocare) în zona anterioară a gâtului, în dreptul tiroidei, de cele mai multe ori nu există în realitate nici o tulburare a acestei glande, ci doar „somatizări ale unor tulburări de tip anxios sau depresiv care mimează simptomele unor afecțiuni tiroidiene”.

Cel mai adesea, modificările de ordin organic, gușa sau nodulii, nu explică simptomul clasic de „nod în gat”, acesta fiind, de cele mai multe ori, „manifestare la nivel energetic a unor tendințe emoționale reprimate și acumulate în zona gâtului, nemanifestate, neexprimate, neverbalizate”. Dr. Dorin Dragoș pune accent pe legătura psiho-emoțională care stă la baza manifestării oricărei boli. Cauza subtilă a tulburărilor tiroidei, spune Dr. Dorin Dragoș,  este „reprimarea dorinței de a da glas” acestor porniri, de a spune, de a exterioriza.

Reprimarea repetată a emoțiilor duce în final la apariția leziunilor în plan fizic: chisturi, noduli, gușă.

FITOTERAPIE:

  • propunem Salvia,Chimenul, Coriandru, Fenicul, Anason, Menta, Lavanda, Busuioc, Roinița, Cimbru, Maghiran, Coada Șoricelului, Ienupăr, Sânziene.
  • In hipotiroidie sunt recomandate, pentru conținutul lor în iod, alge marine: laminaria și iarba de mare.

Ce mai pot face bolnavii?

De mare ajutor este schimbarea alimentației, deoarece este evident că anumite alimente frânează sau, dimpotrivă, favorizează producerea substanțelor ce dau naștere la inflamații.

Despre alimentația care ar fi bine să o adoptam în cazul în care suferim de o afecțiune a glandei tiroide, o să vorbim data viitoare.

Lasă un răspuns