Adaptogenii – miracolul naturii împotriva stresului și oboselii

Stresul a devenit deja o rutină în viața noastră de zi cu zi. Ne întâlnim cu el înainte de o prezentare, în trafic, la ședința cu părinții, de obicei în situațiile care ne scot din zona de confort.

Atunci când stresul se face resimțit, inima începe să bată cu putere, scade puterea de concentrare, iar atenția ne este distrasă de la lucrurile importante. În acest caz avem, organismul nostru strigă după ajutor!

Un astfel de ajutor îl constituie adaptogenii, care ne oferă un sprijin în perioadele de stres fizic și psihic intens. Partea cea mai bună este că pot fi găsiți în natură!

Ce sunt adaptogenii

Adaptogenii sunt plante care au proprietatea de a ajuta corpul în adaptarea la stres (fizic sau psihic), atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Sunt vindecători naturali, ceea ce înseamnă că fac minuni pentru organismele noastre. Este chiar posibil să fi consumat adaptogeni fără să fi știut. Adaptogenii sunt utilizați de sute de ani în medicină.

Cercetările arată că plantele adaptogene pot combate oboseala, pot crește performanța cognitivă, pot ameliora într-o oarecare măsură depresia și anxietatea, crescând rezistența la stres și ajutându-ne să trecem cu succes peste perioadele stresante. Adaptogenii sunt substanțe naturale care ajută organismul să se adapteze (de aici și numele „adapto”) la diversele provocări ale vieții.

Cum funcționează adaptogenii

Organismele noastre au un sistem de apărare (luptă sau fugi) care este declanșat de stres. Acest mecanism este extrem de folositor în situații de urgență sau în momentele în care viața ne este pusă în pericol și este nevoie de acțiune rapidă. Atunci când dăm piept cu un stresor (fizic sau psihic) corpul nostru trece printr-o fază numită Sindrom General de Adaptare (SGA). El răspunde în 3 stadii: alarmă, rezistență și epuizare.

Adaptogenii prelungesc faza de rezistență printr-un efect stimulant care întârzie epuizarea. În loc să ne prăbușim în mijlocul unui moment (sarcină sau eveniment stresant) dobândim un echilibru și putem rezista până la final.

Dacă rezistența noastră la stres crește, putem să funcționam mult mai bine, chiar dacă există un stresor. Astfel, putem să ne menținem sănătatea și să ținem piept mult mai bine evenimentelor stresante viitoare.

În momentele de stres, glandele suprarenale secretă un hormon numit cortizol, un energizant care ne ajută să trecem printr-o situație urgentă. Dar prea mult cortizol poate afecta ireversibil corpul și sănătatea noastră.

De exemplu, excesul de cortizol poate provoca creștere în greutate, cu depunerea grăsimii în jurul organelor. De asemenea, stresul declanșează o cascadă de răspunsuri fiziologice care afectează sistemul imunitar, sistemul endocrin (hormonii), sistemul nervos, chiar și ritmul circadian.

Cu cât stresorii persistă mai mult și crește secreția de cortizol, cu atât crește riscul de a dezvolta boli cronice.

Așadar, adaptogenii au potențialul de a ne ajuta atât direct, în momentele stresante, cât și indirect, prin reglarea secreției de cortizol și împiedicarea unor afecțiuni precum obezitatea, depresia, diferite infecții, afecțiuni ale tractului digestiv, insomnie și multe altele.

Tipuri de adaptogeni si efectele acestora

Ashwagandha (Withania somnifera) Reduce stresul și anxietatea
Astragalus (Astragalus membranaceus) Combate oboseala și fatigabilitatea
Goji (Lycium barbarum) Crește energia, performanta fizică și mintală, efect calmant, îmbunătățește somnul
Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) Imbunatateste concentrarea și reduce oboseala psihică
Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra) Reduce nivelul de stres
Schisandra (Schisandra chinensis) Creste performanta mentala, rezistenta fizica si capacitatea de munca
Busuioc (Ocimum sanctum) Reduce stresul mental si fizic, anxietatea legata de stres si depresia
Turmenic (Curcuma longa) Imbunatateste functia cerebrala si reduce depresia
Maca Ajută organismul să se adapteze la stres, cum ar fi un program aglomerat, un loc de muncă exigent s-au o boală.
Chlorella Redă energia și crește sistemul imunitar
Spirulina (Arthrospira platensis) Reglarea tensiunii arteriale, prevenirea şi ameliorarea diverselor procese inflamatorii, efect regenerator și dezinfectant pentru organism

Cum sunt folosiți adaptogenii în mod corect

Găsiți un mod creativ de a-i incorpora în rutina zilnică: poți fi administrați sub formă de capsule, adăugați în smoothie sub formă de pudră sau amestecați în ceaiuri sau supe.

De exemplu puteți face un ceai stimulant și consumat rece sau cald. O parte lemn dulce, o parte semințe de fenicul, o parte semințe de schinduf și două părți de semințe de in. O lingură din acest amestec se fierbe într-o cană mare de apă timp de 15 minute.

Experimentați și puneți plante adaptogene în felurile de mâncare. Adaugați rădăcini uscate de astragalus în supe sau în ciorbe și veți obține atât o creștere a imunității, cât și o aromă complexă.

Consumați doar atunci când trebuie: fiecare plantă are proprietăți diferite și trebuie administrată și adaptată pentru diferitele momente ale zilei. De exemplu, Schizandra sau Ginsengul Siberian este un adaptogen stimulant și se recomandă a se administra în prima parte a zilei, de obicei până în ora 15:00 pentru a nu deregla ritmul circadian normal.

Adaptogenii cu efect calmant cum sunt busuiocul sau goji pot fi luați atât ziua, cât și înainte de culcare. Totuși, ei nu sunt destul de puternici pentru a oferi un efect sedativ.

Se pot folosi adaptogenii pentru câteva zile sau săptămâni de stres intens sau în perioadele aglomerate de la muncă. În cazul în care folosiți adaptogenii pentru perioade mai mari, se recomandă o rotație a fiecărui tip de adaptogen o dată la șase săptămâni pentru a putea beneficia de diferențele subtile ale fiecărei plante.

Urmați instrucțiunile de pe prospect – nu depășiți doza! Fiecare produs farmaceutic are un prospect cu dozele recomandate, iar dacă le folosiți direct din gradină sau neprocesate, consultați ghidurile în vigoare înainte de preparare și consum.

De asemenea, informați medicul dumneavoastră curant despre consumul de plante adaptogene, deoarece pot interfera cu unele medicamente sau să fie periculoase pentru dumneavoastră. Fiecare individ reacționează diferit la adaptogeni și trebuie observată fiecare modificare și reacție adversă.

Nu uitați: adaptogenii nu reprezintă o cură pentru orice și nu sunt un substitut pentru odihnă!

Nu vă bazați exclusiv pe adaptogeni și nu uitați de momentele de relaxare zilnice. Folosiți pentru a depăși perioade intense de stres.

De asemenea, adaptogenii nu vindecă. Așa cum le spune și numele, vă ajută doar în adaptare. Dacă aveți stări prelungite de oboseală, fatigabilitate, lipsă de energie sau anxietate, consultați întotdeauna medicul pentru a exclude o afecțiune medicală gravă!

Lasă un răspuns