7 sfaturi pentru prevenirea cancerului

Pe internet circulă o grămadă de articole despre cum să prevenim cancerul. Dacă e să căutăm pe Google găsim articole întregi care tratează acest subiect. Până şi la TV au apărut emisiuni în care ni se vorbeşte despre cum să prevenim cancerul. Dacă îi ascultăm pe toţi, vom vedea că majoritatea se contrazic în ceea ce spun. Până şi în studiile publicate în revistele de specialitate autorii se contrazic cu privire la acest subiect.

spune_nu_cancer

Adevărul este că ceea ce se cunoaşte la ora actuală despre prevenirea cancerului este încă în evoluţie. Cu toate acestea, este acceptat faptul că şansele de a dezvolta cancer sunt influenţate de stilul de viaţă.

Aşadar, dacă sunteţi preocupaţi de prevenirea cancerului, ar trebui să luaţi în calcul schimbarea stilului de viaţă de la cel actual, la unul mai sănătos.

Mai jos am propus 7 paşi spre un stil de viaţă mai sănătos prin care putem preveni cancerul.

1. Renunţarea la fumat

Se pare că fumatul este pe locul 1 în topul factorilor de risc a apariţiei cancerului. Fumatul este legat de apariţia diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi: cancer pulmonar, al vezicii urinare, de col uterin şi rinichi. Chiar şi tutunul mestecat poate produce o serie de cancere – cancer al cavităţii bucale şi cancer de pancreas.

Aşadar, renunţarea la fumat este una dintre cele mai înţelepte şi importante decizii care se poate lua în favoarea sănătăţii. De asemenea, reprezintă o parte importantă în prevenirea cancerului.

Pentru a vă putea lăsa de fumat puteţi să apelaţi la medicul vostru sau să cereţi sfatul unui farmacist, deoarece la ora actuală există o gamă largă de produse destinate renunţării la fumat.

2. Alege o dietă sănătoasă

La ora actuală mâncatul sănătos a devenit o adevărată provocare, deoarece 80% dintre produsele din magazine conţin o întreagă listă de substanţe nocive organismului (coloranţi, conservanţi, potenţiatori de aromă etc.). Chiar dacă alegerea unor produse sănătoase nu aduce certitudinea că nu vom face cancer, acestea ar putea ajuta la reducerea riscului.

Nutriţioniştii şi chiar şi oncologii ne indică câteva linii directoare în ceea ce priveşte modul în care trebuie să arate dieta noastră. Astfel:

  • mai multe fructe şi legume – aproape peste tot unde citiţi veţi da de această indicaţie. Nu ştiu de ce, dar am impresia că acest prim sfat dat aproape de toţi medicii este şi cel mai ignorat.
  • limitarea grăsimilor – dietele bogate în grăsimi pot duce la obezitate, care la rândul ei este un factor de risc a cancerului.
  • alcool cu moderaţie – riscul de cancer de sân, colon, plămâni şi ficat creşte direct proporţional cu cantitatea de alcool consumată.

3. Menţinerea greutăţii

Menţinerea unei greutăţi optime poate reduce riscul de apariţie a diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi: cancerul de sân, de prostată, pulmonar, de colon şi de rinichi. Pentru a vă menţine greutatea la parametrii optimi se recomandă efectuarea a 30 minute de activitate fizică moderată pe zi.

4. Protejaţi-vă de rezele soarelui

Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, dar totodată şi unul dintre cele mai uşor de prevenit.

  • Evitaţi soarele amiezii pe timp de vară – în special între orele 10 şi 16, atunci când razele soarelui sunt cele mai puternice şi cele mai nocive.
  • Staţi mai mult la umbră – când eşti în aer liber, rămâi la umbră cât mai mult posibil. Utilizaţi, de asemenea, ochelari de soare şi pălării.
  • Acoperiţi zonele expuse – purtaţi haine subţiri, de culori deschise pentru a reflecta radiaţiile UV.
  • Folosiţi creme cu factor de protecţie adecvat tipului  vostru de ten.
  • Evitaţi mersul la solar – studii recente au arătat o creştere a incidenţei cancerului de piele la persoanele care folosesc solarul pentru a se bronza. În Australia s-au interzis aceste aparate destinate bronzării.

5. Imunizare

Prevenirea cancerului include şi protecţie faţă de unele infecţii. Discutaţi cu medicul vostru despre imunizare împotriva hepatitei B sau HPV (papilomavirus uman).

6. Protejare

Protejarea în special împotriva infecţiilor cu HIV sau HPV este o altă tactică de prevenire a cancerului. În acest sens există 2 recomandări:

  • contact sexual protejat – folosirea prezervativului este o recomandare de care trebuie să se ţină cont, deoarece astfel se evită infectarea cu BTS (boli cu transmitere sexuală). Persoanele care au HIV sau HPV au un risc mai mare de cancer de anus, ficat şi plămâni. HPV este asociat cel mai adesea cu cancer de col uterin, anus, penis, gât, vulvă sau vagin.
  • evitarea folosirii aceloraşi ustensile medicale – în special toxicomanii (cei care consumă droguri) care folosesc seringile de la o persoană la alta. Rata infectării cu HIV, hepatita B sau C este destul de ridicată în rândul acestei categorii. Infectarea cu virusurile hepatitei B sau C creşte riscul de apariţie a cancerului de ficat.

7. Analize regulate

Analizele regulate pot depista la timp orice fel de problemă, astfel că tratamentul este mult mai uşor, bine suportat de pacient şi cu şanse mari de vindecare.

Toate cele bune!

Lasă un răspuns