50% dintre bănăţeni au nivelul colesterolului crescut

La ultimul control al colesterolului 47% dintre bănăţeni au fost descoperiţi cu valori peste limita maximă de 200 mg/dl.

Acest procent nu face nimic altceva decât să confirme clasamentul OMS din 2011 ce ne situa pe locul 3 la nivel european în ceea ce priveşte decesele cauzate de boli cardiovasculare, iar nivelul colesterolului fiind recunoscut ca principal factor de risc.

La nivel naţional, 52,2% dintre cele aproximativ 6600 de persoane care au participat la testări au nivelul colesterolului total peste limita admisă.

63,2% dintre persoanele depistate cu valori crescute ale colesterolului sunt femei, iar aproximativ 90% dintre acestea au vârsta mai mare de 40 de ani. Şi în rândul bărbaţilor s-a observat un nivel crescut al colesterolului după depăşirea vârstei de 40 de ani, 84,9% dintre cei depsitaţi cu valori de peste 200 mg/dl fiind peste această vârstă.

Fig-high-cholesterol

Testarea colesterolului total este un prim pas în evaluarea gradului de risc al unei persoane de a dezvolta afecţiuni cardiace. Verificarea perioadică a colesterolului este importantă, deoarece un nivel al colesterolului crescut nu se traduce prin semne clinice, pe care pacientul să le poată identifica.

Depăşirea valorilor normale în mod constant, pe o perioadă îndelungată de timp, duce la depunerea colesterolului pe pereţii interiori ai arterelor, îngustând astfel vasul de sânge, ceea ce duce la îngreunarea circulaţiei, creând probleme grave de sănătate.

Lasă un răspuns