5 combinaţii de medicamente care nu ar trebui asociate

Deoarece posibilitatea de a cumpără o gamă largă de medicamente la liber este în continuă creştere, riscul de a combina diferite medicamente/substanţe medicamentoase este destul de mare. Majoritatea nu cunosc efectele adverse şi incompatibilităţile produse de aceste asocieri şi riscul la care se expun asociindu-le, ca urmare mai jos aveţi o listă de 5 combinaţii de medicamente, potenţial periculoase, care nu ar trebui niciodată asociate.

drug-cocktail-fix

1. Combinaţia ginkgo – aspirină. Poate creşte riscul de sângerare, mai ales persoanelor care sunt pe tratament cu anticoagulante orale.

2. Niacină (vitamina B3) – statine (medicamente pentru scăderea colesterolului). Această asociere poate provoca dureri musculare sau poate cauza, în unele cazuri, leziuni renale.

3. Energizante (guarana, kola, bitter etc.) – decongestionante nazale (Bixtonim, Afrin, Olynth etc.). Această asociere poate provoca creşterea pulsului şi a tensiunii arteriale.

4. Antidepresive – suplimente alimentare pe bază de sunătoare. Poate apărea sindromul serotoninergic care se manifestă cu tremurături, uscăciunea gurii, confuzie, nelinişte, halucinaţii, spasme musculare, ritm cardiac accelerat, confuzie, transpiraţii etc.

Se ştie că sunătoarea inhibă metabolizarea medicamentelor, ceea ce duce la creşterea concentraţei de substanţă medicamentoasă în organism, având ca rezultat accentuarea reacţiilor adverse ale acestuia.

5. AINS (antiinflamatoare nesteroidiene: ibuprofen) – suplimente alimentare pe bază de cuişoare, ginseng, ghimbir). Această asociere poate creşte riscul apariţiilor sângerărilor.

Persoanele vârstnice sunt mult mai susceptibile de a avea boli cronice, cum ar fi: diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli de rinichi sau alte boli, ca urmare pot avea mai multe medicamente de luat. Dacă tratamentul este monitorizat de către medic, atunci riscul de incompatibilităţi medicamentoase este redus.

Tot această categorie de pacienţi sunt cei mai tentaţi să cumpere din farmacii sau plafare diferite suplimente alimentare, însă nu toţi ştiu ce efecte adverse pot provoca acestea în combinaţie cu medicamentele pe care le iau.

De aceea, înainte de a cumpăra un supliment alimentar întrebaţi medicul sau farmacistul dacă acesta nu interacţionează cu medicaţia dumneavoastră şi poate fi luat în siguranţă.

Lasă un răspuns