11 alternative medicale si explicarea lor

Puțini oameni s-ar gândi la un balneoterapeut atunci  când suferă de o boală sau un refelexoterapeut, de exemplu. Dar, indiferent de cât de ciudat ar părea, practicile medicale alternative câștigă teren. Astfel, am adunat un ghid pentru unele dintre cele mai populare terapii fizice alternative care își fac drum.

În general termenul de ”terapie alternativă” se referă la orice tratament de sănătate care nu este standard în practica medicală occidentală. Dincolo de aceasta, terapiile complementare și alternative sunt dificil de definit, în mare măsură, deoarece domeniul este atât de divers; acestea cuprind practicile care se referă la modificările dietei și exercițiile, hipnoza, ajustarea chiropractică și înțeparea pielii unei persoane cu ace (acupunctura). Din punct de vedere tehnic, tratamentele ”alternative” sunt folosite în locul medicinii convenționale; atunci când sunt utilizate împreună cu practicile medicale standard, abordările alternative sunt denumite medicamente “complementare”.

Beneficiile (sau lipsa lor) terapiilor alternative sunt foarte contestate. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea aproape a tuturor acestor practici, dar acest lucru nu a împiedicat oamenii să le utilizeze.

Ghid pentru medicație alternativă și complementară

1. Presopunctura

Este similară în practica cu acupunctura (vezi mai jos), nu sunt implicate numai ace. Practicanții folosesc mâinile, coatele sau picioarele pentru a exercita presiuni asupra anumitor puncte de-a lungul “meridianelor” corpului.

Conform teoriei presopuncturii, meridianele sunt canale care transportă energia vieții (qi sau ch’i ) în tot corpul. Boala poate apărea atunci când unul dintre aceste meridiane este blocat dezechilibrat; presopunctura acționează ca scăzând blocajele energetice sa lase să curgă liber energia din nou, resetând sănătatea. Sunt necesare mai multe cercetări in acest sens, dar studiile pilot au găsit rezultate pozitive cum că presopunctura ar putea scădea greața pentru pacienții cu chimioterapie și ar reduce anxietatea la persoanele care urmează să facă o intervenție chirurgicală.

2. Acupunctura

Deși termenul de acupunctură te poate face să te gândești la ace, termenul descrie de fapt o serie de proceduri care stimulează anumite puncte în corp. Cel mai cunoscut mod constă în penetrarea pielii cu ace subțiri, controlate de un practician sau stimulare electrică și este folosită în prezent de foarte mulți oameni. În ciuda popularității sale, controversa privind eficacitatea acupuncturii abundă. Studiile au reliefat utilitatea acestei proceduri terapeutice, astfel se consideră că ajuta in cazul durerii cronice și depresiei. Totusi dovezile cu privire la toate aspectele acestei proceduri sunt încă incerte.
3. Aromaterapia Aromaterapia utilizează uleiuri esențiale (extracte concentrate din rădăcini, frunze, semințe sau flori ale plantelor) pentru a promova vindecarea. Uleiul poate fi inhalat, masat în piele sau (în cazuri rare) administrat pe cale orală având fiecare un scop specific. Unele sunt utilizate pentru a trata inflamațiile sau infecțiile iar altele sunt folosite pentru a promova relaxarea. Studiile au demonstrat că aromoterapia ar putea reduce durerea, depresia și anxietatea, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru a determina pe deplin utilizarea și beneficiile acesteia.
4. Medicina Ayurveda De asemenea, cunoscut sub numele de Ayurveda, medicina ayurvedica originară din India este cunoscută de mii de ani. Practicanții folosesc o varietate de tehnici, inclusiv plante, masaj și diete specializate, cu intenția de a echilibra corpul, mintea și spiritul pentru a promova sănătatea generală. Multe dintre practici s-au transmis prin viu grai din generatie in generatie. Conceptele cheie ale medicinei Ayurvedice, includ interconexiunea universala dintre – oameni, sanatatea lor si univers, constitutia corpului si forta de viata.Studiile in ceea ce priveste aceasta medicina – Ayurveda, nu sunt foarte certe la noi in tara (probabil deoarece practica include o varietate de tratamente), deci este dificil de determinat cât de eficient este ca un sistem de tratament (faptul că sistemul de tratament a persistat de atâția ani sugerează că are multe de făcut). În concluzie dacă vrei să ai o greutate corporală normală și să fii sănătos, este important să adopți un stil de viață în funcție de configurația făcută de acest tip de terapie, specifică fiecărei persoane, restabilindu-ți astfel starea de sănătate.
5. Balneoterapia De asemenea, cunoscut sub numele de hidroterapie, balneoterapia implică utilizarea apei în scopuri terapeutice care datează din anul 1700 i.H. Se bazează pe ideea că apa spală și dizolvă anumite minerale și săruri solubile, apele minerale folosite în acest scop sunt utile în cure externe și interne. Această terapie este ideală pentru cei cu afecțiuni ale aparatului locomotor sau ale căilor respiratorii, reumatism sau cei ce necesită cure de recuperare după traumatisme sau intervenții chirurgicale, mai au și rol diuretic și laxativ, acționează în procesele inflamatorii ale aparatului uro-genital, reglează  foamea și nivelul de oxigen de la nivelul țesuturilor.
6. Biofeedback Tehnicile de biofeedback permit oamenilor să controleze procesele corporale care controlează procesele corporale ce se întâmplă în mod normal involuntar – cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială, tensiunea musculară și temperatura pielii – pentru a îmbunătății condițiile , inclusiv hipertensiunea arterială, durerile de cap și durerea cronică. Pacienții lucrează cu un terapeut de biofeedback pentru a afla aceste tehnici de relaxare și exerciții mentale.  In acest scop se folosesc electrozi, care în sesiunile inițiale sunt atașați pe piele pentru a măsura stările corporale, dar în cele din urmă tehnicile pot fi practicate fără un terapeut sau echipament. Cercetătorii încă nu sunt siguri cum sau de ce funcționează biofeedback-ul, dar sunt cercetări care sugerează că nu funcționează. Relaxarea pare a fi o componentă cheie, deoarece majoritatea persoanelor care beneficiază de această practică au condiții de sănătate care sunt cauzate sau exacerbate de stres.
7. Chiropractica Chiropractica este destul de larg acceptată în comunitatea medicală și astfel se califică mai mult ca un medicament “complementar” decât unul alternativ. Practica se concentrează asupra tulburărilor sistemului musculo-scheletic și nervos, incluzând dureri de spate, gât, articulații, brațe, picioare și cap. Cea mai obișnuită procedură efectuată de chiropractici este “manipularea coloanei vertebrale“ (ca și o ajustare), care presupune aplicarea forței controlate (de obicei mâinile chiropracticienilor) asupra articulațiilor care au devenit “hipomobile “. Ideea este că mișcările articulațiilor devin restricționate atunci când țesuturile înconjurătoare se rănesc, fie în timpul unui eveniment unic (efort intens) fie prin stresul repetitiv (postura defectuoasă pentru perioade lungi). Ajustările chiropractice ale zonei afectate sunt destinate să restabilească mobilitatea și să relaxeze mușchii, permițând țesuturilor să se vindece. Studiile chiropractice afirmă în general eficacitatea acesteia, cercetările sugerând că practica poate reduce durerea și îmbunătățește funcționarea fizică.
8. Homeopatia Homeopatia funcționează ca și un vaccin: se bazează pe principiul tratării “ca și cum ar fi“ adică o substanță care provoacă reacții adverse atunci când este administrată în doze mari poate fi utilizată – în cantități mici – pentru a trata aceleași simptome. Homeopatia colectează informații extinse despre pacienți înainte de a prescrie o substanță foarte diluată, de obicei sub forma lichidă sau sub forma de tablete ori biluțe, pentru apariția rapidă a sistemelor naturale de vindecare ale corpului. Există dovezi clinice că homeopatia este mai eficace decât placebo, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea acesteia.
9. Naturopatia Medicina naturopatică are ca premisă puterea vindecătoare a naturii. Medicii naturopați sunt instruiți pentru folosirea ambelor medicamente atât convenționale cât și alternative, căutând să înțeleagă cauza unei afecțiuni prin explorarea manifestărilor sale mentale, fizice și spirituale la pacient. Neuropatia indică de obicei o varietate de tehnici de tratament, inclusiv nutriție, schimbări de comportament, medicina pe bază de plante, homeopatie și acupunctură. Deoarece implică atât de multe terapii diferite, este dificil să se elaboreze studii care vizează în mod specific eficacitatea naturopatiei. Acestea fiind spuse, un studiu care a evaluat practica durerii de spate scăzută a constatat efecte pozitive.
10. Reflexoterapia  Reflexologia presupune aplicarea presiunii asupra anumitor zone de pe picioare, mâini sau urechi. Teoria este că aceste puncte corespund diferitelor organe și sisteme ale corpului; presarea acestora se crede că afectează pozitiv aceste organe și sănătatea generală a unei persoane, (de exemplu, aplicarea presiunii asupra unui loc pe arcul piciorului este considerată a fi benefică pentru funcția vezicii urinare). O persoană poate să utilizeze reflexologia pe sine, fie să recurgă la ajutorul unui reflexolog. Milioane de oameni din întreaga lume folosesc terapia pentru a completa condiții cum ar fi,  anxietatea, cancerul, diabetul, funcția renală și astmul. Unele studii au descoperit  că reflexologia poate îmbunătății funcția respiratorie la pacienții cu cancer de sân, reduce oboseala și îmbunătățește somnul – dar alte studii au ajuns la concluzii mai puțin definitive.
11. Reiki  Reiki este o forma de vindecare a energiei bazata pe ideea ca o “energie a forței de viață“ curge în corpul tuturor. Conform acestei filozofii, boala și stresul sunt indicii că energia forței de viață este scăzută, în timp ce energia, sănătatea și fericirea reprezintă o forță de viață puternică. Intr-o sesiune Reiki, un practicant încearcă să “transfere” energia vieții clientului sau la o mică distanță de corp (Reiki poate fi de asemenea efectuată pe distanțe lungi ). Scopul este de a promova relaxarea, vindecarea rapidă, reduce durerea și în general, ameliorează bunăstarea clientului. In cea mai mare parte, nu există nici o reglementare pentru practicanții Reiki. Studiile privind eficacitatea practicii sunt variate.

Așadar, informațiile de mai sus sunt doar preliminare, este dintotdeauna recomandabil să contactați un specialist medical înainte de a fi supus oricărei forme de tratament medical convențional sau alternativ.

Cu bine.

Lasă un răspuns