10 beneficii ale ghimbirului

Încă din anticihitate speciile de Zingiber officinale (Ghimbir) erau folosite pentru a trata diferite afecţiuni. În 2011 un articol publicat în „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” a descris modul în care această plantă poate juca un rol în tratarea problemelor cardiovasculare, digestive şi diabet.

ghimbir

În ceea ce urmează vă prezentăm 10 beneficii ale ghimbirului, toate susţinute de către studii publicate în reviste de specilaitate. Astfel:

1. Distruge celulele canceroase. Un studiu publicat în septembrie 2011 în „BMC Complemantary and Alternative Medicine” a arătata că ghimbirul administrat în perfuzie – doar într-o singură doză – distruge o mare parte din celulele canceroase şi încetineşte procesul de proliferare a acestora.

2. Reduce acumularea de grăsime. Tot în septembrie 2011, un studiu publicat în „Journal of the Science of Food and Agriculture” a evaluat impactul ghimbirului asupra absorbţiei grăsimilor. Studiul s-a efectuat pe şobolani care timp de 8 săptămâni au primit zilnic 1 doză de ghimbir.

În cele 8 săptămâni de studiu s-a observat ca tratamentul cu ghimbir a facilitat digestia grăsimilor şi a crescut nivelurile de energie ale organismului. Toate aceste modificări au împiedicat acumularea de grăsime corporală.

3. Împiedică apriţia edemului. În noiembrie 2011 s-a publicat un studiu în „Food and Chemical Toxicology” care a determinat efectul extractului de ghimbir asupra edemului (acumulare de lichid în interiorul celulei). Expunerea celulelor la ghimbir a redus apriţia edemelor prin producerea unei proteine de şoc termic.

4. Creşte salivaţia. Un raport din „Acta Medica Iranica” a testat efectele ghimbirului asupra salivaţiei animalelor de laborator. Şobolanii au primit injecţii cu ghimbir în timpul unei singure sesiuni de testare. După 7 minute s-a observat creşterea cantităţii de salivă. Creşterea salivaţiei reduce incidenţa problemelor dentare.

5. Protejează ficatul. În 2010 un document din „Indian Journal of Pharmaceutical Sciences” a testat capacitatea ghimbirului de a proteja ficatul. Animalele de laborator au primit o toxină cunoscută de faptul că provoacă leziuni hepatice, iar rezultatele au fost surprinzătoare. Lotul care înainte a primit doze de ghimbir nu a înregistrat leziuni hepatice.

6. Reduce durerea. O anchetă din 2011 din „Journal of Ethnopharmacology” a studiat efectul ghimbirului asupra senzaţiei de durere. Oamenii de ştiinţă au injectat în prima fază o substanţă iritantă, ce provoacă durere, în labele şobolanilor, după care au injectat extract de ghimbir. S-a observat că injecţia cu ghimbir a redus aproape complet durerea provocată de substanţa injectată în prima fază.

7. Creşte contracţiile uterine. Un studiu publicat în iunie 2011 în „Reproductive Science” a evaluat impactul ghimbirului asupra uterului şobolanului de sex feminin. S-a constatat că ghimbirul creşte numărul contracţiilor uterine. Stimulentele uterine pot ajuta la inducerea travaliului şi pot face ca naşterea să se desfăşoare în condiţii normale.

Atenţie! Deoarece ghimbirul poate fi un stimulent uterin, nu se administrează femeilor însărcinate, deoarece creşte riscul de declanşare a travaliului!

8. Efect antimicrobian. Un raport din „Chemistry and Biodiversity” a evaluat efectul ghimbirului asupra a două tipuri de microbi. Cercetătorii au expus 5 tulpini de bacterii şi 4 tulpini de fungi la extractul de ghimbir în timpul unei singure sesiuni de testare. S-a observat că ghimbirul a distrus atât bacteriile, cât şi fungii.

9. Efect benefic în ulcerul gastric. Un articol publicat în „Journal of Gastroenterology and Hepatology” a testat capacitatea extractului de ghimbir de a vindeca ulcerele experimentale. În prima fază a studiului cercetătorii au provocat în mod intenţionat ulcere la şobolanii luaţi în teste. În a doua fază au administrat extract de ghimbir timp de 3 zile. După cele 3 zile s-a observat o reducere a sângerărilor, iar după câteva zile rana ulceroasă a început să se vindece.

10. Previne boala Alzheimer. Datorită efectului antioxidant al gingerolului – substanţa activă din ghimbir – s-a observat o reducere a plăcii neuronale (simptom al bolii Alzheimer). Rezultatul studiului a fost publicat în „Food and Chemical Toxicology” în iunie 2011.

Sănătate!

Lasă un răspuns